De hele wereld fotografeert op 15 mei

„Op 15 mei vragen we je om te fotograferen wat dicht bij je staat. Upload een foto, deel het en vergelijk het met de rest van de wereld. Laat jouw leven een inspiratiebron zijn voor de generaties die na jou komen.”

Met deze tekst vraagt de site www.aday.org aandacht voor een wereldwijd fotoproject, getiteld Picture Today, Inspire Tomorrow. De bedoeling is dat iedereen, van amateur- tot professionele fotograaf, op 15 mei een dag uit zijn of haar leven vastlegt. „We willen dat mensen dingen fotograferen die ze normaal niet vastleggen. Dus het ontbijt thuis of de spullen op kantoor”, zegt Ayperi Ecer, vicepresident fotografie bij Reuters in Parijs en verantwoordelijk voor het project.

Voor het project kunnen deelnemers zich aanmelden via de site. „Schoolkinderen, boeren, iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit of je werkt met een mobiele telefoon of een Hasselblad”, zegt Ecer. „Ook astronaut André Kuipers zal op 15 mei zijn werkplek in de ruimte vastleggen.” Het project, dat onder meer wordt gesteund door aartsbisschop Desmond Tutu en oud-premier Ingvar Carlsson van Zweden, is een initiatief van fotograaf Jeppe Wikstrom. Hij werkt in opdracht voor Expression of Humankind , een Zweedse non-profit organisatie die wetenschappelijk onderzoek en onderwijs met betrekking tot het fotografisch beeld bevordert.

Volgens mede-organisator Alex Mitchell is het idee voor het project geïnspireerd op eerdere initiatieven, waaronder Life in a day, een film die in 2011 werd gemaakt op basis van 80.000 YouTube filmpjes. „In oktober zullen we op één dag alle beelden op grote schermen projecteren in wereldsteden, waaronder Times Square in New York”, zegt Mitchell. „Daarnaast wordt er, op basis van een selectie, een boek gemaakt dat in november zal uitkomen.”

Aanmelden kan op www.aday.org.