China blokkeert Clausprijs Woeser

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken en de staatsveiligheidsdienst hebben gisteren verhinderd dat op de Nederlandse residentie in Peking een van de Prins Clausprijzen uitgereikt kon worden aan de Tibetaanse schrijver/dichter Tsering Woeser (46).

De staatsveiligheidsdienst heeft de in Peking woonachtige Woeser onder 24-uursbewaking gesteld en haar verhinderd naar de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur te gaan. Onder Chinese druk moest ambassadeur Rudolf Bekink eerder al een voor de media toegankelijke prijsuitreiking annuleren.

Ook heeft de Chinese ambassade in Den Haag zonder opgaaf van redenen geweigerd een visum te verstrekken aan directeur Christa Meindertsma van het Prins Claus Fonds.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zal „China om uitleg gevraagd worden”. De Chinese autoriteiten geven echter nooit nadere uitleg als het om politiek gevoelige zaken gaat.

Woeser geldt als een spreekbuis van de Tibetaanse minderheid in China en schrijft over Tibetaanse en religieuze zaken een veel gelezen webblog. De afgelopen maanden verschenen twaalf van haar blogs in vertaling op de site van deze krant.

De verhindering van de prijsuitreiking op Nederlands grondgebied vindt plaats op een moment dat het onrustig is in de Tibetaanse gebieden in China. Monniken steken zichzelf uit protest in brand en deze maand worden de bloedige botsingen met Tibetanen in Lhasa, Sichuan en Gansu herdacht.

Volgende week wordt in de hoofdstad bovendien onder zware veiligheidsmaatregelen het Nationale Volkscongres gehouden.

Het diplomatieke incident rondom Woeser is het tweede in korte tijd. Eerder werd de activist Ni Yulan verboden naar Nederland te reizen om de Mensenrechtentulp in ontvangst te nemen. Ook toen vroeg de Nederlandse regering vergeefs om uitleg.