Catalaans dorp in crisis begint wietplantage

Een Catalaans dorp heeft een originele manier gevonden om uit de crisis te komen. Een cannabisclub uit Barcelona mag in Rasquera (934 inwoners) zeven hectare landbouwgrond pachten voor een wietplantage, tegen betaling van 54.000 euro per maand.

De gemeente kan zo in twee jaar haar schuld van 1,3 miljoen euro aflossen. Ook moet de plantage het gehucht nieuw leven inblazen. Het vergrijst snel en jongeren kunnen er geen werk vinden.

De gemeenteraad van Rasquera, dat bestuurd wordt door een ultralinkse Catalaans-nationalistische partij, stemde woensdagavond in met het plan. Volgens de burgemeester zijn er geen wettelijke obstakels. De Catalaanse regioregering, die in handen is van centrumrechtse nationalisten, daagt hij uit het tegendeel te bewijzen.

Spanje heeft al jarenlang het hoogste cannabisgebruik van Europa, maar de handel in marihuana is verboden. Alleen bezit en teelt voor eigen gebruik (maximaal vijf planten) is toegestaan. In de praktijk is er een omvangrijke zwarte markt.

Activisten die strijden voor legalisering omzeilen het verbod bovendien door zich in besloten clubs te organiseren. Zij telen en verhandelen hierbinnen wiet, vaak onder het mom van gebruik voor medicinale doeleinden. De autoriteiten staan dit oogluikend toe.

Rasquera zoekt dezelfde maas in de wet op. De geteelde wiet zal bestemd zijn voor medicinaal gebruik, voor onderzoek naar de industriële toepassing van hennep en voor de (legale) verkoop van zaden aan zogenoemde ‘growshops’.

Veel gemeentes kampen met financiële problemen. Het leidt overal in Spanje tot een kaalslag in zorg, onderwijs en andere openbare voorzieningen. In de lokale pers toonden ook de bejaarde inwoners van Rasquera zich enthousiast over het plan. ,,We moeten ergens van leven.”

Volgens de burgemeester hebben verschillende collega’s al interesse getoond, ook uit het buitenland. Het dorp wordt nu bedolven onder de internationale media-aandacht. In de Engelstalige pers en op Twitter leidt dit tot woordgrappen als ‘Spanish village finds pot of gold’ en ‘Reefers to the rescue’.