Bruls, niet Dijksma wordt burgemeester

Hij is van het CDA en hij noemt zichzelf conservatief. Toch wil de progressieve stad Nijmegen liever Hubert Bruls dan kandidaat Sharon Dijksma van de PvdA.

Foto Do Visser

Niet PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma maar CDA’er Hubert Bruls wordt de nieuwe burgemeester van Nijmegen. De 46-jarige Bruls bekleedt hetzelfde ambt nu in Venlo.

Aan het slot van een vergadering tot na middernacht droeg de gemeenteraad Bruls gisteren voor. Daarmee werd de vertrouwenscommissie gepasseerd. Die had Sharon Dijksma, die staatssecretaris van Onderwijs in het vierde kabinet-Balkenende was, op nummer één staan. Een groot aantal gemeenteraadsleden dacht daar anders over en oordeelde dat Dijksma weinig met Nijmegen en het lokale bestuur heeft. Ze kan wel bogen op ruim veertien jaar ervaring als Kamerlid. Op dit moment is ze met zwangerschapsverlof, ze beviel vorige week van een dochter.

De voordracht van Bruls is opmerkelijk. Het CDA heeft slechts drie zetels in de Nijmeegse gemeenteraad. De stad heeft een uitgesproken progressief imago en wordt gekscherend wel eens ‘Havana aan de Waal’ genoemd. Op dit moment vormen PvdA, D66 en GroenLinks het college. Ze leveren ieder twee wethouders.

Bruls stond tweede op de voordracht van de vertrouwenscommissie. Nummer drie op de lijst was Tof Thissen, fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer en directeur van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten. De vertrouwenscommissie beoordeelde hem als „te idealistisch”. In de vergadering van gisteravond zou zijn kandidatuur alsnog een serieuze optie zijn geweest. GroenLinks had graag een burgemeester gehad in een gemeente met de omvang van Nijmegen.

Bruls noemt zichzelf „een conservatief”, wat volgens hem niet verward moet worden met ouderwets. Hij wil ermee aangeven dat hij hecht aan traditionele waarden als fatsoen en respect. Als bestuurder in Venlo hoedde Bruls zich ook voor al te amicale omgangsvormen. Hij bleef bewust ‘burgemeester Bruls’ en drinkt in het openbaar geen alcohol.

Bruls werd geboren in Nuth in Zuid-Limburg. Vanaf midden jaren tachtig studeerde hij politicologie in Nijmegen. Na het behalen van zijn bul was hij in het oosten van het land regiobestuurder van de vakbond Novon/AbvaKabo. Na een korte periode als raadslid werd hij in 1998 wethouder van Onderwijs en Economische Zaken in Nijmegen. In 2002 werd hij Tweede Kamerlid. Daar voerde hij het woord over sociale zaken en grotestedenbeleid. In 2005 werd Bruls burgemeester van Venlo, dat door een herindeling de tweede stad van Limburg is geworden.

De laatste jaren is Bruls druk geweest met de voorbereidingen voor de Floriade in Venlo. De opening van die wereldtuinbouwtentoonstelling zal hij verrichten als burgemeester van Venlo. Niet lang daarna verhuist hij naar het Nijmeegse gemeentehuis. Bruls is sinds 2009 ook voorzitter van de G32, een samenwerkingsverband van 32 middelgrote steden.

Bruls volgt Thom de Graaf (D66) op. Die begon vorige maand als voorzitter van de HBO-raad. Tot het aantreden van Bruls als burgemeester treedt Wim Dijkstra als waarnemer op. Hij is oud-burgemeester van onder meer Oss, Sittard-Geleen en Vlissingen.