Boontje krijgt geen loontje

Louis Paul Boons Genootschap krijgt geen geld meer en de belangrijkste Vlaamse literaire prijs gaat waarschijnlijk naar een Nederlander.

De nadering van Boontjes eeuwfeest –Louis Paul Boon werd op 15 maart 1912 geboren – gaat in België gepaard met een rel. De Brusselse dichter-essayist Willem R. Roggeman (76) opende in zijn hoedanigheid van voorzitter van het Louis Paul Boon Genootschap frontaal de aanval op het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dat had namelijk besloten de jaarlijkse subsidie voor de Boonliefhebbers te verlagen van 6.000 euro naar 750 euro.

Ongelukkige timing dus, gezien de reeks door het Genootschap geplande manifestaties, publicaties en huldeblijken die nu moeten worden geschrapt. De reeds geschreven artikelen van Kristien Hemmerechts en Geert van Istendael verdwijnen nu in een la. Zelfs het clubblad Boelvaar Poef staat op de tocht.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren reageerde gepikeerd op de aanval. Volgens directeur Koen van Bockstal was het Genootschap ervan op de hoogte dat hun subsidieaanvragen van een abominabel niveau waren. „Wij hebben ze een jaar de kans gegeven om hun voorstel te verbeteren. Daar hebben ze geen gebruik van gemaakt.” Roggeman gaat in beroep tegen de lage subsidie.

Ook in België werd maandag in het radioprogramma Joos van de populaire presentatrice Ruth Joos de shortlist van de Gouden Boekenuil 2012 bekendgemaakt: vier Nederlanders en één Belg, met een dun cadeauboekje. Naast Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Grip van Stephan Enter, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch en Het voorseizoen van David Pefko was daar dan – god zij dank voor de Belgen – ook nog Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst. Of Verhulst kans maakt op de opvolger van de gestorven Gouden Uil en Gouden Uil jeugdliteratuurprijs (1995-2010), is nog de vraag: als goedkoop presentje van warenhuis De Bijenkorf was het aardig, maar om een uil neer te laten strijken lijkt 95 pagina’s over het tragische leven van wielertalent Frank Vandenbroucke (VDB) weer wat weinig.

Ook dood is Dmitri Nabokov, de enige zoon van de schrijver Vladimir Nabokov en diens vrouw Vera. Hij werd 77 jaar en stierf een week geleden in hetzelfde Zwitserse ziekenhuis als zijn ouders.

Dmitri Nabokov maakte naam als operazanger, autocoureur, vertaler en playboy,maar zal ook de geschiedenis ingaan als de redder van The Original of Laura. Het manuscript van die onvoltooide roman van Vladimir Nabokov, geschreven op systeemkaartjes, had hij van zijn vader moeten vernietigen. Dat deed Dmitri echter niet; in 2009 werd het boek alsnog gepubliceerd.

Dmitri Nabokov werd op 10 mei 1934 in Berlijn geboren, hij debuteerde als operazanger in Reggio Emilia in 1961, aan de zijde van Luciano Pavarotti – beiden wonnen er een prijs mee. Dmitri Nabokov was naar eigen zeggen ook actief als romanschrijver, maar hij heeft zijn pseudoniem nooit bekend willen maken.