Banken parkeren recordbedrag bij ECB

Banken in de eurozone hebben van donderdag op vrijdag voor een recordbedrag aan overtollig geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) geparkeerd, om hun balansen sluitend te maken. In totaal gaat het om 776,9 miljard euro.

Dat heeft de ECB vanmorgen bekend gemaakt. Het bedrag is bijna 70 procent hoger dan het bedrag dat banken een dag daarvoor bij de ECB parkeerden.

De hoge afdracht van de banken aan de ECB – die daarvoor een veel lagere rente (0,25 procent) biedt dan commerciële banken – is een direct gevolg van de lening van bijna 530 miljard euro die de ECB eerder deze week tegen een lage rente voor een lange looptijd uitleende. Daarvan maakten zo’n 800 banken in de eurozone gebruik. De banken hadden dat geld nodig van de ECB omdat zij in grote geldproblemen dreigen te komen door de eurocrisis. Banken lenen elkaar geen geld meer uit, waardoor ze ook geen geld meer hebben om te lenen aan burgers en bedrijven. Dat zet een rem op de economische groei. De eurozone zit in een recessie mede als gevolg van een gebrek aan investeringen van bedrijven.

De ECB leende daarom in december 2011 en begin deze week in totaal ruim 1.000 miljard euro aan de banken tegen een rente van 1 procent en met een looptijd van drie jaar. De hoop is dat de banken dat geld vervolgens gebruiken om uit te lenen aan het bedrijfsleven.

De storting van afgelopen nacht toont echter aan dat banken het geld eerder achterhouden ter versterking van hun eigen balans of er staatsobligaties voor kopen dan dat ze het uitlenen. Dat is een van de grote frustraties van de ECB en Europese beleidsmakers. Zij kunnen het geld wel uitlenen aan de banken, maar geen eisen stellen aan hoe de banken het besteden. Als de hoge stortingen op het ECB-deposito aanhouden, kan een deel van de lening als mislukt worden beschouwd. De langjarige leningen hebben wel rust gebracht op de markten.

De storting van 776,9 miljard euro van vannacht is fors hoger vergeleken met de stortingen na de vorige geldinjectie in december. Destijds parkeerden de banken direct na het verstrekken van de lening zo’n 450 miljard euro bij de ECB. Dat bedrag bleef de afgelopen maanden ongeveer gelijk. Gisteren sprong de storting op het ECB-deposito ineens met ruim 300 miljard omhoog.

De rentes op staatsobligaties van Italië en Spanje – landen waarvan wordt aangenomen dat de banken veel hebben geleend – kropen gisteren licht omhoog, nadat ze de afgelopen maanden fors waren gedaald. De rente op een tienjaars Italiaanse staatsobligatie bedroeg de rente vanmorgen 4,99 procent (0,06 procentpunt meer dan gisteren). Spanje zag de rente met 0,05 procentpunt toenemen tot 4,9 procent.