Ballerina is nu een krachtvrouw op ski's

Biatlon is een zeer kleine sport in Nederland: minder dan dertig mensen doen het hier. Maar sinds kort heeft Nederland een wereldkampioene: Chardine Sloof (19).

Chardine SLOOF (NED) DEUTSCHLAND, RUHPOLDING: IBU WELTMEISTERSCHAFTEN BIATHLON 2012 - Training am 01.03.2012, Chiemgau Arena. Foto: Ernst Wukits -*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* Foto ist honorarpflichtig! Auf Anfrage in hoeherer Qualitaet / Aufloesung. Belegexemplar erbeten. Ernst Wukits, Buchwaldstrasse 23, 83278 Traunstein Tel. +49 861 16630005 www.ernst-wukits.de Email: info@ernst-wukits.de Bankverbindung: VR-Bank Oberbayern / Konto 8934940 / BLZ 71090000 Ernst Wukits

Verslaggever

Rotterdam. Ze moet haar rust vinden, een paar keer diep in- en uitademen, de hartslag omlaag brengen. Ze skiet de schietbaan op en mindert vaart. Ze kijkt hoe de wind staat. De skistokken legt ze neer. Ze haalt het geweer van haar rug, het klepje van de schietbuis heeft ze even daarvoor geopend. Ze vult het geweer met patronen en legt het wapen tegen haar schouder. Ze zet haar skibrilletje af. Ze ademt nog twee keer diep, en mikt van 50 meter afstand op de schietschijf. Het doffe geluid van de schoten weerkaatst in de bergen. Na ieder schot laadt ze de patronen door. Alles moet vloeiend, snel en goed.

De talentvolle biatlete Chardine Sloof (19) heeft het eindeloos geoefend, de omschakeling van skiën naar schieten. Iedere handeling zit er ingeramd. Het schieten is een cruciaal onderdeel van de biatlon, door alle schietschijven te raken kan je voorsprong nemen op de concurrentie. Vorige week bij de WK biatlon voor junioren schoot Sloof als een scherpschutter. De Nederlandse werd in Finland op twee onderdelen wereldkampioen: in de individuele wedstrijd en in de achtervolging.

Biatlon, een Nederlandse en goud? Ja, het is echt waar. Niet eerder presteerde een Nederlander zo goed in deze olympische wintersport, die van oudsher gedomineerd wordt door Noorwegen, Rusland en Duitsland. Nederland telt naar schatting minder dan dertig biatleten. Door de juniorentitels mag Sloof de komende dagen starten op de reguliere wereldkampioenschappen voor ‘senioren’ in Duitsland: morgen in de sprint en woensdag in de individuele wedstrijd.

Het succesverhaal van Sloof begint in 1999. De familie Sloof (vader Ed, moeder Sary en de kinderen Joël, Luciën en Chardine) woont dan nog in een nieuwbouwwijk in Waddinxveen. Het gezin heeft een vakantiehuis in Zweden, in het zuidwestelijke plaatsje Torsby. Het huis ligt middenin een bos. Het gezin besluit naar Torsby te emigreren, omdat ze verknocht raken aan de natuurrijke omgeving. „We kwamen tot leven in het bos”, zegt vader Ed (49). Hij zegt zijn baan in Nederland op en gaat samen met zijn vrouw Nederlandse kaas verkopen op de markt in Zweden.

Joël (23) en Luciën (21) worden al snel gegrepen door de biatlonsport. In de buurt van Torsby is genoeg skigelegenheid, er ligt een skigebied, er zit een biatlonschool en er is een skitunnel, waarin getraind kan worden. Als Chardine op tienjarige leeftijd een keer bij een biatlontraining van haar broers gaat kijken, mag ze met een groot geweer schieten. Een talent is geboren, ze schiet alles raak. „De kick van deze sport is de combinatie. Maar ik vind vooral het schieten erg gaaf”, zegt ze giechelend per Skype vanuit Duitsland.

De familie Sloof groeit uit tot een biatlongezin, met de vader in de rol van coach. Ze leggen duizenden kilometers af voor wedstrijden en trainingen in Scandinavië. Niet alleen Chardine blijkt een talent. Joël en Luciën behoren momenteel tot de tien beste biatleten van Zweden. Vijf jaar geleden schreef Ed een plan waarin staat hoe de drie naar de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 moeten toewerken. Er zit een opbouw in van het aantal trainingsuren dat ze per jaar maken. Chardine traint dit jaar bijna 700 uur, volgend jaar 750 uur.

De komende twee seizoenen moet blijken of ‘Team Sloof’ zich kan kwalificeren voor ‘Sotsji’. Dat zal moeilijk worden, zo is de verwachting: de stap van de junioren naar de senioren is groot in de biatlon. Chardine rondt dit jaar haar middelbare school af, vanaf volgend seizoen kan ze zich volledig toeleggen op de biatlon. Net als haar broers zal ze voorlopig weinig verdienen met de sport, het is in deze fase van hun loopbaan vooral investeren. Het geld komt van hun ouders en van de Nederlandse Ski Vereniging.

Chardine is in het verleden gevraagd om uit te komen voor Zweden, waar ze al sinds haar zesde woont. Maar ze koos voor Nederland. „Ik ben heel erg Nederlands en ik voel me ook Nederlands. We praten thuis Nederlands en kijken ook Nederlandse televisie.” Ook haar broers komen voor Nederland uit.

Tot haar negende zat Sloof op ballet, iets waar ze nu bij de biatlon voordeel van heeft. „Ik heb veel balans op mijn ski’s, en mijn lichaam is flexibel.” In Zweden stopte ze na drie jaar noodgedwongen met ballet omdat ze te ver moest reizen voor de lessen. „Maar ik dans nog wel eens voor mezelf, in het geheim op mijn kamer.”

De komende jaren moet Chardine werken aan haar „loopsnelheid” (het langlaufen) en haar handelingssnelheid op de schietbaan, zegt haar vader. Wat is haar kracht? Ed: „Ze is heel erg compleet. Ze heeft een goede wedstrijdmentaliteit, ze kan ergens helemaal voor gaan. En ze is fysiek heel erg sterk.”

Het balletdanseresje is een krachtvrouw op de lange latten geworden.