Afghanen doden NAVO-militairen

Twee Amerikaanse NAVO-militairen zijn gisteren doodgeschoten door Afghaanse militairen op een legerbasis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar. Sinds de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis Bagram vorige week zijn er in totaal zes Amerikaanse militairen gedood door Afghaanse collega’s.

De aanval had plaats op een Amerikaans-Afghaanse basis in het district Zhari in het zuiden van de provincie Kandahar. Twee Afghaanse militairen en een taalinstructeur openden vanaf een wachttoren het vuur. Twee aanvallers werden doodgeschoten door NAVO-milairen, zei de perswoordvoerder van het Pentagon.

Vorige week werden twee Amerikaanse militaire adviseurs in het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gevonden met kogelgaten in hun achterhoofd. Volgens Afghaanse veiligheidsmensen zijn ze vermoord door een inlichtingenfunctionaris van de politie.

De aanvallen komen op een gevoelig moment. De internationale troepenmacht ISAF heeft de training van Afghaanse agenten en militairen opgevoerd, zodat de Afghanen straks zelf de de leiding kunnen nemen. De bedoeling is dat de internationale troepen voor eind 2014 zijn teruggetrokken. Maar het succes van deze exitstrategie wordt bedreigd door het groeiende aantal Afghaanse politieagenten en militairen die hun buitenlandse bondgenoten aanvallen.

Zo maakte president Sarkozy vorige maand bekend dat Frankrijk zijn troepen een jaar eerder dan gepland terugtrekt. Dat deed hij nadat Franse militairen waren doodgeschoten door een Talibaan-strijder die in het Afghaanse leger was geïnfiltreerd.

Overigens liet Anders Fogh Rusmussen, secretaris-generaal van de NAVO, vandaag in The Wall Street Journal de mogelijkheid open dat de NAVO-troepenmacht ook na 2014 in Afghanistan actief is. „Onze rol zal een ondersteunende rol zijn”, zei hij. „Ik denk dat het enigszins prematuur is om te definiëren wat de missie na 2014 zal inhouden, want dat hangt af van de veiligheidssituatie.” Volgens Rasmussen geven de meeste bondgenoten de voorkeur aan een door de NAVO geleide missie.

Na de moord op de Amerikaanse militaire adviseurs heeft de NAVO zijn adviseurs uit Afghaanse ministeries teruggetrokken. Groot-Brittannië, Duitsland en Canada deden hetzelfde. De Verenigde Staten hebben excuses aangeboden voor de koranverbranding, maar het incident bracht de sluimerende vijandigheid jegens buitenlanders tot ontploffing. President Obama zei woensdag dat de situatie instabiel blijft, maar dat zijn excuses „de zaken hebben gekalmeerd”. (AP, Reuters)