Video: Basisschoolkinderen maken evolutie aaibaar

Nog nooit was evolutie zo schattig. Kunstenaar Tyler Rhodes liet een stel basisschoolleerlingen een salamanderachtig wezen natekenen en bracht hun creaties tot leven in een vrolijke evolutievideo. Ook de bonte oerwoudgeluiden spraken de kinderen zelf in. Rhodes’ voornaamste doel was om evolutie op een non-lineaire manier te verbeelden, schrijft hij op zijn blog. De meeste

De voorouder van de kindertekeningen. Tekening Tylor Rhodes.

De voorouder van de kindertekeningen. Tekening Tylor Rhodes.De voorouder van de kindertekeningen. Tekening Tylor Rhodes.

Nog nooit was evolutie zo schattig. Kunstenaar Tyler Rhodes liet een stel basisschoolleerlingen een salamanderachtig wezen natekenen en bracht hun creaties tot leven in een vrolijke evolutievideo. Ook de bonte oerwoudgeluiden spraken de kinderen zelf in.

Rhodes’ voornaamste doel was om evolutie op een non-lineaire manier te verbeelden, schrijft hij op zijn blog. De meeste evolutievideo’s volgen een simpel recept. Ze beginnen met een cel en eindigen met de mens als onvermijdelijk eindpunt. Maar dat is niet hoe de evolutie werkt: evolutie is stuurloos en zonder richting. Rhodes besloot daarom om de tekeningen zélf te laten evolueren.

Hij gaf de kinderen de opdracht om een paars dier van zijn hand na te tekenen. Maar net zoals bij het fluisterspel een doorgefluisterde boodschap steeds verder vervormd raakt, waren ook de kopieën van de kinderen niet identiek aan het origineel. De dieren muteerden, zogezegd. Ze kregen andere kleuren en vormen, of droegen ineens stekels op hun staart of horens op hun kop.

Rhodes hing alle tekeningen op, en haalde vervolgens de meeste tekeningen weer van de muur. Deze dieren ‘stierven uit’. Kinderen protesteerden wel wanneer hun creatie afviel, maar ja, de natuur is hard, schrijft Rhodes. In de video krijgen de ongelukkige wezens plomp een meteoriet op hun kop.

Maar er waren ook overlevers. Deze dieren vormden de basis voor een nieuwe generatie tekeningen. Rhodes stelde daarbij steeds andere eisen aan. De nieuwe wezens moesten tegen droogte kunnen, of extreme kou, waarna de kinderen de ‘beste’ creaties uitkozen. Dit spel van creatie en destructie herhaalde hij opnieuw en opnieuw. Net echte evolutie.

De video staat al een tijdje online, maar werd pas echt populair toen het Amerikaanse tijdschrift Scientific American er aandacht aan besteedde. Beroemd evolutiebioloog Richard Dawkins heeft zijn waardering voor het filmpje al uitgesproken.