Zwarte Piet

Slechte week voor de jongens van PowNews. Eerst werd sterverslaggever Rutger Castricum aangepakt door spierbundel en filosoof Andreas Kinneging. Gisteravond werd een andere verslaggever, Danny Ghosen, op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat niet iedereen gediend is van PowNews’ overvaljournalistiek.

Het gebeurde in het Cultureel Educatief Centrum in de Bijlmer. Ghosen kwam met zijn cameraman een zaaltje binnen waar elk moment een debat zou beginnen over Zwarte Piet, georganiseerd door de groep Zwarte Piet is Racisme. Een van de leden van de groep, Kno’Ledge Cesar, pakte verslaggever en cameraman bij de elleboog vast en trok hen de gang op. Daar ging het snel mis; PowNews wilde niet weg, er ontstond slordig duw- en trekwerk, een getergde Kno’Ledge kon maar met moeite in bedwang gehouden worden, toen koos de cameraman maar het hazenpad en liet Ghosen achter om nog een laatste keer te zuigen. Ghosen: „Jullie zeggen dat jullie tegen racisme zijn, maar jullie sluiten óns uit. Wat is dat nou, man?”

Een toegesneld meisje, dreigend: „Hé, pas op, je bent nu in de Bijlmer hè.”

En in de Bijlmer pikken ze bepaalde dingen niet meer. Zoals Zwarte Piet. Het opstootje met PowNews leek de frustratie over de zwarte knecht alleen maar opgezweept te hebben. De zaal was grotendeels gevuld met zwarte jongeren die het over één ding heel snel eens werden: Zwarte Piet is racistisch. Een ander lid van Zwarte Piet is Racisme, Quincy Gario: „Maar hoe gaan we dat racistische symbool bestrijden, te beginnen in de Bijlmer?”

Quincy, Kno’Ledge – het zijn de jongens die 12 november 2011 bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht hardhandig gearresteerd werden. Hun misdaad: ze droegen een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Vorige week besloten ze een aanklacht in te dienen tegen dit politieoptreden.

Quincy noteerde op een flipboard alle ideeën die vanuit de zaal geroepen werden. Het werd één grote, verhitte brainstormsessie. Een brief sturen naar de raad van commissarissen van Albert Heijn en hun vragen geen afbeeldingen van Zwarte Piet te gebruiken in hun Bijlmerse filialen. Doen ze het niet, dan oproepen tot een boycot. Een mixtape maken met protestrap, opperde een ander. Ouders adviseren hun kinderen thuis te houden op 5 december.

Voorstel na voorstel. Om de energie erin te houden, werd de pauze geschrapt.

„We moeten een groep worden waar rekening mee gehouden wordt”, zei een meisje en kwam daarna ook met een idee: een aanklacht indienen tegen de Staat.

„Wij willen niet Nederland bashen”, zei Kno’Ledge aan het eind. „Wij willen ook niet een traditie afpakken. Ik wil het blijven vieren, ik hou van pepernoten. Ik wil alleen niet dat kinderen nog langer huilend van school komen en hun huidskleur proberen weg te wassen omdat ze voor vieze Zwarte Piet zijn uitgemaakt.”

Het is pas 1 maart, 5 december is nog ver weg, maar Zwarte Piet kan zijn ongeschminkte borst alvast natmaken.

    • Hassan Bahara