Wulff krijgt toelage van 199.000 euro

Christian Wulff, de president van Duitsland die twee weken geleden aftrad, krijgt tot zijn dood een jaarlijkse toelage van 199.000 euro plus een kantoor, personeel en een auto met chauffeur, ook al was hij slechts 598 dagen staatshoofd.

Het bureau van de Duitse president maakte gisteren bekend dat Wulff „om politieke redenen” is opgestapt en daarom recht heeft op deze ‘bezoldiging voor het leven’.

Niettemin maakt Wulffs „gouden handdruk” – zoals sommige media het snerend noemen – veel emoties los in Duitsland. Het staatshoofd stapte op nadat steeds meer details bekend werden over betrekkingen met ondernemers toen hij premier van Nedersaksen was. Uiteindelijk dreigde hij aan een juridisch onderzoek te worden onderworpen.

Op het besluit om Wulff een uitkering voor het leven te geven, lijkt formeel weinig aan te merken. Maar de beslissing is genomen door de chef van het Bundespräsidialamt, Lothar Hagebölling, een vertrouweling van Wulff die al in Nedersaksen werkzaam voor hem was. Er worden vraagtekens gezet bij de argumentatie. Is Wulff om ‘politieke redenen’ vertrokken of omdat het openbaar ministerie een onderzoek naar hem wilde beginnen? „Dat is net zo min ‘politiek’ als door een rood stoplicht rijden”, schrijft boulevardblad Bild.