Woutertje Pieterse Prijs 2012 voor Ted van Lieshout

Illustrator Ted van Lieshout heeft met zijn kinderboek Driedelig paard de 25ste Woutertje Pieterse Prijs gewonnen, de prijs voor het mooiste kinderboek. Dat is vandaag door de organisatie bekend gemaakt. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

De jury gaf de volgende verklaring voor het toekennen van de prijs aan Van Lieshout:

“[Het] is een verbluffend origineel, knap, dwars, meeslepend en mooi boek. Een kunstwerk op zich, dat niet alleen fraai vorm gegeven is maar ook een schat te bieden heeft aan ontroerende, geestige, hilarische en onzinnige vertellingen. Het bevat een ware encyclopedie aan vertelsoorten en schrijfwijzen. In ieder verhaal, of blokgedicht, zoals de schrijver het noemt, zet hij een veel beproefde tekstsoort naar zijn hand en maakt de clichés daarvan voorgoed zichtbaar. Je zou het een parodie op literatuur kunnen noemen, maar dan wel een parodie die diep ingrijpt, aan het lachen maakt en aan het denken zet. Dit boek blijft niet steken in alleen een spel met literatuur, het is een meeslepend en emotionerend boek, het zet aan het denken over maatschappelijke verhoudingen, over familieverhoudingen en over de vaste clichés waarbinnen we ons plegen te bewegen. De inzet ervan is hoog.”

Ted van Lieshout (1955) werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1986 verschenen zijn eerste boeken. Zijn proza is in totaal in tien talen vertaald. In de loop der jaren is Ted van Lieshouts werk veelvuldig onderscheiden. Hij won onder meer het Charlotte Köhler Stipendium en zes Zilveren Griffels, en voor zijn dichtbundel Begin een torentje van niks kreeg hij de Gouden Griffel. Voor zijn gehele oeuvre als kinderboekenschrijver ontving hij in 2009 de Theo Thijssen-prijs. In datzelfde jaar verschenen zijn verzamelde gedichten onder de titel Hou van mij. In 2012 publiceerde hij zijn eerste roman voor volwassenen, Mijn meneer.
Het kinderboek Driedelig paard verscheen in 2011 bij Uitgeverij Leopold. Ted van Lieshout geeft hierin een nieuwe draai aan poëzie door een zeer strakke, proza-achtige vorm te kiezen voor gedichten die bestaan uit brieven, boodschappen en berichten. In deze blokgedichten kijkt hij, anders dan bij veel van zijn vroegere gedichten, niet zozeer naar binnen, maar naar buiten, de wijde wereld in.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt en beoordeelt boeken die in het voorgaande jaar verschenen zijn. De prijs is genoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, omdat het, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De in aanmerking komende werken worden beoordeeld op zowel taal en inhoud als op illustraties en vormgeving. Eerder wonnen onder meer Thé Tjong-Khing, Paul Biegel en Toon Tellegen de prijs.