Wietplantage moet dorp redden

Het Catalaanse dorp Rasquera (934 inwoners) heeft een opmerkelijk plan om de crisis te bestrijden. Een cannabisclub uit Barcelona mag er zeven hectare grond gaan pachten voor een eigen wietplantage. De gemeente wil hiermee haar schuldenlast van 1,3 miljoen euro terugdringen. De handel in marihuana is illegaal in Spanje. Evenals het verbouwen van meer dan

Het Catalaanse dorp Rasquera (934 inwoners) heeft een opmerkelijk plan om de crisis te bestrijden. Een cannabisclub uit Barcelona mag er zeven hectare grond gaan pachten voor een eigen wietplantage. De gemeente wil hiermee haar schuldenlast van 1,3 miljoen euro terugdringen.

De handel in marihuana is illegaal in Spanje. Evenals het verbouwen van meer dan vijf planten. Wiet-activisten hebben echter al jaren een maas in de wet ontdekt. Zij omzeilen het verbod door zich als medicinale gebruikers in stichtingen te organiseren. Ze verbouwen samen wiet en roken dit in besloten verband. De autoriteiten staan dit doorgaans oogluikend toe.

Rasquera, dat bestuurd wordt door de ultralinkse, regionationalistische partij ERC, stemde gisteravond in met het plan. Volgens de burgemeester zijn er geen juridische obstakels. Hij legde ook uit dat de cannabisclub niet alleen wiet komt verbouwen om op te roken, maar ook om zaadjes te produceren die weer verkocht kunnen worden aan ‘growshops’. Volgens hem is er reeds interesse uit binnen- én buitenland voor deze ‘crisisaanpak’.

De Catalaanse krant La Vanguardia ging kijken in het dorp en maakte dit filmpje. Veel van de (bejaarde) inwoners toonden zich enthousiast (,,We moeten ergens van leven”). Een vrouw is echter bezorgd (,,Dit maakt onze kleinkinderen tot junks”).

    • Merijn de Waal