Wie zijn hand overspeelt, komt in de problemen

Plan C

Regie: Max Porcelijn. Met: Ruben van der Meer, René van ’t Hof, Ton Kas, Kees Hulst. ***

De kalende Amsterdamse politierechercheur Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) bezoekt graag illegale pokerwedstrijden. Tot diep in de nacht zit hij aan de wedstrijdtafel, in de ijdele hoop eens flink te winnen. Om zijn gokschulden te kunnen betalen sloot hij een lening af bij een Chinese onderwereldfiguur die zijn geld nu terugeist. Geld dat Ronald niet heeft. Dus bedenkt hij een plan dat hij samen met zijn sullige vriend Gerrit en diens vroegere zwager Bram uitvoert. Dat dit plan uit de hand loopt, spreekt voor zich. Wie zijn hand overspeelt, wordt gestraft.

Plan C zit vol droge humor. Hoewel de meeste humor talig is en de dialogen licht absurdistisch, heeft Plan C ook veel visuele flair. Regisseur Max Porcelijn begint Plan C met een fraai gechoreografeerd openingsshot waarin niet wordt gemonteerd.

Het buiten het Filmfonds om onafhankelijk geproduceerde Plan C is toch net niet helemaal geslaagd. De personages zitten soms gevaarlijk dicht bij Jiskefet-typetjes en de dialoog over Kentucky Fried Chicken is de zoveelste variant op de ‘patat met mayonaise’-dialoog uit Pulp Fiction.