Ware Amerikaanse original

Ware Amerikaanse original

soul André Williams: Hoods and Shades

Soulzanger André Williams bracht in de jaren zestig platen uit bij Motown én bij Chess. Eind jaren negentig maakte hij een comeback als de vuilbekkende godfather van de ‘sleaze rock’ waarbij jonge bands als The Dirtbombs en Green Hornet hem op sleeptouw namen. Op 75-jarige leeftijd krijgt zijn veelbewogen leven opnieuw een wending, met topmuzikanten als Motowngitarist Dennis Coffey en contrabassist Don Was die Williams in een wat rustiger, jazzy stijl manoeuvreren. Hoods and Shades ademt de sfeer van een klassieke blaxploitationfilm waarbij Curtis Mayfield of Isaac Hayes de soundtrack had kunnen verzorgen, met sfeervolle instrumentale passages en zang die zich ontvouwt als een gruizig parlando. In akoestische songs als I’ve got money on my mind is Williams een beheerst verteller die stiltes kan laten vallen voor Coffey’s fenomenale gitaarspel. In Swamp Dogg’s hot spot brengt hij een ode aan een collega met wie hij zijn unieke plaats in de soulhistorie deelt. Hoods and Shades zou voor André Williams kunnen doen wat American Recordings voor Johnny Cash deed, met ontspannen muziek die hem rehabiliteert als een ware Amerikaanse original.