Waarom hoef je geen kattenbelasting te betalen?

Lucas Wemers uit Bilthoven kreeg een boete van 85 euro voor zijn loslopende hond. Reden: overlast en gevaar in het verkeer. Dat zit hem dwars. Katten lopen altijd los, poepen overal en hun eigenaren betalen geen belasting. „Is hier sprake van rechtsongelijkheid?”

Ja, dat kun je wel zeggen. Het staat gemeentes vrij om wel of geen hondenbelasting te heffen. Maar kattenbelasting mag niet. Al in de eerste Gemeentewet uit 1851 staat dat enkel honden belast mogen worden.

De reden: hondsdolheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat sommige steden al sinds de Middeleeuwen hondenbelasting heffen. „De hond deed vroeger dienst als goedkoop trekdier. Om het aantal honden binnen de stadsmuren onder controle te houden, werd een belasting ingevoerd.”

In 1822 werd die belasting een „bestuurlijk instrument” om het aantal honden terug te dringen wegens hondsdolheid, meldt de auteur van de publicatie Hondenbelasting: Een belasting of politiemaatregel? uit 1990. Dat werd dus in 1851 vastgelegd in de wet en dat is altijd zo gebleven.

Sommige gemeentes besteden een deel van het opgehaalde geld aan hondenveldjes en afvalbakken, maar dat hoeft niet. In de negentiende eeuw was al duidelijk dat de belasting er vooral was om de algemene gemeentekas te spekken. Het argument is dat hondenbezit een luxe is, en dat de eigenaren dus best wat meer kunnen bijdragen. Hondenbelasting levert inderdaad aardig wat op. In Rotterdam wonen bijvoorbeeld 22.000 honden, samen goed voor 2,5 miljoen euro per jaar.

Een wetswijziging om ook katten te belasten, zit er voorlopig niet in, meldt Binnenlandse Zaken. Voor zijn rechtsgevoel doet Lucas er goed aan een grote hond te kopen. De tarieven voor chihuahua’s en bouviers zijn gelijk. Hij kan ook in de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland gaan wonen, waar geen hondenbelasting wordt geheven. Of Lucas schoolt zijn hond om tot blindengeleidehond of politiehond. Die zijn namelijk vrijgesteld van belastingen.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl