‘Vrije Syrische Leger trekt zich terug uit gevaarlijkste wijk van Homs’

Leden van het Vrije Syrische Leger in Qusayr, ongeveer vijftien kilometer van Homs. Het leger van opstandelingen en deserteurs wil zich terugtrekken uit de zwaarst onder vuur liggende wijk van de stad. Foto AFP

Het Vrije Syrische leger, dat bestaat uit opstandelingen en deserteurs, wil zich snel teruggetrekken uit Baba Amr. Dat is de wijk van Homs die het zwaarst onder vuur ligt.

Dat laten ze in een verklaring weten. Ze doen het naar eigen zeggen ‘om tactische reden’; voor de veiligheid van de burgers in de wijk. Die zouden momenteel zonder water, voedsel, medicijnen en elektriciteit zitten. Het geïmproviseerde leger heeft bovendien te weinig wapens om de strijd aan te gaan.

Baba Amr kraakt nu al drie weken onder de zware beschietingen van het leger van president Bashar al-Assad. Zijn regime liet gisteren weten dat ze Homs snel willen ‘schoonvegen’ en zo ontdoen van de ‘gewapende mannen’.

Het Vrije Syrische Leger roept het Rode Kruis op om het gebied nu binnen te gaan om de burgers die er nog zitten te helpen. Er zouden nog ongeveer 4.000 mensen aanwezig zijn. Zij weigeren hun huis te verlaten.

    • Peter Zantingh