Voorzitter Europees Parlement: Rutte schaakt op twee borden

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz eergisteren in Athene. Vandaag sprak hij met Rutte over het meldpunt van de PVV. Foto AP / Thanassis Stavrakis

In Nederland wil hij de PVV te vriend houden en in Europa houdt hij zich afzijdig. Kortom: Rutte schaakt op twee borden. Dat zei Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, vandaag na zijn gesprek met Rutte over het omstreden ‘Polenmeldpunt’.

http://nos.nl/video/346882-persconferentie-rutte-en-schulz-over-pvvmeldpunt.html

Meteen na het gesprek zei Schulz:

“Ik heb tegen de minister-president gezegd: ‘Ik kan niet accepteren dat u op twee borden tegelijk schaakt. In Nederland heeft u de PVV nodig om aan een meerderheid te komen. Dan kunt u niet tegelijk zeggen dat u niets te maken heeft met wat die partij doet.’”

Schulz noemde het meldpunt vanmorgen, voordat de twee elkaar ontmoetten, al ‘onacceptabel’.

Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz With Dutch @MinPres Rutte, we disagree entirely with PVV website, freedom of movement is fundamental one, content and strategy inacceptable.

‘In het gesprek nam Rutte wel afstand van het meldpunt’

Petra de Koning, onze correspondent in Brussel, schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“Volgens Schulz heeft Rutte hem in het gesprek wél gezegd dat hij “volledig afstand neemt” van het meldpunt. Maar Schulz vindt dat Rutte dit ook publiekelijk moet doen. Hij zei: ‘Het is een intelligente politicus. Hij zegt natuurlijk dat het meldpunt geen initiatief is van zijn regering.’”

Gesprek vond plaats na wekenlange ophef

Het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen van de PVV zorgde vorige maand voor veel ophef. Bezorgde ambassadeurs uit Oost-Europa schreven een open brief en mede-politici wilden horen dat de premier het initiatief afkeurde.

Dat gebeurde niet: Rutte bleef erbij dat het een aangelegenheid van de PVV was waar hij niets mee te maken had. Het Europees Parlement vroeg hem vervolgens om langs te komen om het te bespreken. Schulz zal de PVV-website vanavond aan de orde stellen tijdens een top van de 27 EU-regeringsleiders, waarvoor Rutte in Brussel is.

Die herhaalde na het gesprek van vandaag wat hij al eerder zei: dat hij zelf niet verantwoordelijk is voor het meldpunt en niet alles wat de PVV doet wil becommentariëren.