Virtuele spaceshuttle-tour, een soort Street View door de Discovery

De aanloop naar de motorsteunen van de Discovery, zomaar een voorbeeld van hoe door deze shuttle 'gewandeld' kan worden. Foto 360VR Images

“Geen cijferfetisjisten” zal wel weer de quote van de dag worden. Vereerders van knopjes, schakelaars, joysticks en ruimtevaartuigen in het algemeen komen hier echter volledig aan hun trekken.

De dames en heren van 360VR Images kregen de vrije hand in het vastleggen van NASA-spaceshuttle Discovery alvorens deze op zijn laatste missie ging. Hoge resolutiefoto’s van diverse compartimenten worden fraai in 360 graden-beeld gebracht. De navigatie laat zich bedienen alsof je door willekeurige straten van Google Streetview struint.

Dat laatste aspect is behoorlijk ongekend te noemen. Het van alle kanten bekijken van een spaceshuttle niet echt. Eerder dit jaar konden we al lekker rondzweven in de cockpit van de Discovery. In de nieuwe panoramaserie is ook het Kennedy Space Center en de assemblagehangar tot in detail te bekijken op de zogenoemde sferische 360 kiekjes.

De Discovery is de oudste shuttle van NASA en heeft met 238 miljoen kilometers veruit de grootste afstand in de ruimte afgelegd. In bijna 27 jaar werkte hij 39 missies in bij elkaar opgeteld 365 dagen af. In maart 2011 ging de shuttle met pensioen. Het Amerikaanse spaceshuttleprogramma is inmiddels helemaal opgedoekt.

    • Jules Seegers