Verstand op nul, dan is het best een spannende film

In this film image released by Summit Entertainment, Sam Worthington, left, and Anthony Mackie are shown in a scene from "Man on a Ledge." (AP Photo/Summit Entertainment, Myles Aronowitz) AP

Man on a Ledge

Regie: Asger Leth. Met: Elizabeth Banks, Sam Worthington, Ed Harris. ***

Er staat een keurig geklede man op de richel van een hoge verdieping van een hotel. Wie is hij? Waarom wil hij zelfmoord plegen? Daar wil ook de politie wel antwoord op. In flashbacks hebben we dan al kunnen zien dat Nick, de man op de richel, een voormalig politieman is die in de gevangenis werd gegooid, maar ook weer is ontsnapt. Hij zou een diamant hebben verduisterd van een tycoon voor wie hij werkte als lijfwacht. Terwijl een politieagente Nick van springen poogt te weerhouden, zijn er aan de overkant van het hotel activiteiten gaande die het daglicht niet kunnen verdragen.

Wie zijn verstand uitzet, ziet een redelijk spannende film. Eentje waarin een minutieus gefilmde, zenuwslopende inbraak de adrenaline opstuwt. Man on a Ledge is geen film die geloofwaardigheid hoog in het vaandel heeft. Ook lijdt het weinig twijfel wie er gelijk heeft als het om Nicks onschuld gaat: Nick of de vermogende zakenman. Dat wordt duidelijk zodra de door Ed Harris gespeelde tycoon zijn mond opendoet. Miljonairs zijn in deze moeilijke tijden nou eenmaal geen rolmodellen meer maar ordinaire oplichters.