Veiligheidsraad bezorgd over Syrië - troepen Assad nemen wijk in Homs in

Strijders van het Vrije Syrische Leger in de noord-Syrische stad Idlib. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De VN-Veiligheidsraad betreurt de snel verslechterende humanitaire situatie in Syrië. Dat staat in een vanavond uitgegeven verklaring van de raad. Het regeringsleger van president Assad zou intussen de opstandige wijk Baba Amr in Homs hebben ingenomen.

Het feit dat de Veiligheidsraad vanavond een verklaring over de situatie in Syrië uitgaf is op zichzelf al bijzonder, want het is de eerste verklaring van de raad over de crisis in het land sinds zeven maanden. Ook Rusland en China, twee permanente leden van de raad die tot nu toe VN-resoluties over Syrië blokkeerden, schaarden zich achter de verklaring, waarin het Syrische regime wordt opgeroepen VN-gezant Valerie Amos onmiddellijk toegang tot het land te geven.

Hoewel de verklaring geen rechtstreekse kritiek levert op het neerslaan van de volksopstand door het Syrische regime, roept de Veiligheidsraad het regime wel op hulporganisaties direct “volledige en onbelemmerde” toegang te geven tot gebieden waar de bevolking in nood verkeert. De Veiligheidsraad betreurt het “groeiend aantal” burgers dat door het aanhoudende geweld in het land wordt getroffen.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice twitterde vanavond over de verklaring van de Veiligheidsraad:

Twitter avatar AmbassadorRice Susan Rice The #UNSC expressed its deep disappointment that #Syria denied @ValerieAmos entry, as promised. And it deplored the humanitarian situation.

‘Troepen Assad nemen opstandige wijk Baba Amr in Homs in’

In Syrië zelf gaat de strijd tussen het Syrische regeringsleger en de (gewapende) oppositie onverminderd door. Het regeringsleger claimde vanmiddag de opstandige wijk Baba Amr, gelegen in de stad Homs, weer volledig onder controle te hebben. Het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste groep van gewapende opstandelingen, maakte eerder vandaag bekend zich “om tactische redenen” uit Baba Amr te hebben teruggetrokken. In Homs wordt al 27 dagen intensief gevochten tussen het regeringsleger en de rebellen. De gevechten hebben aan honderden mensen het leven gekost.

De Arabische Liga sprak zich vanmiddag uit tegen het bewapenen van de Syrische opstandelingen, hoewel vermoed wordt dat landen als Saoedi-Arabië en Qatar de rebellie tegen Assad nu al financieel en militair steunen. Secretaris-generaal van de Liga Nabil el-Araby zei in Kairo dat hij tegen “het gebruik van geweld” is en dat de Arabische Liga niets te maken heeft met wapenleveranties aan de Syrische oppositie. El-Araby zei verder ook te hopen dat een wapenstilstand in Syrië noodzakelijke humanitaire hulpverlening mogelijk maakt.