Van Gaal: Ajax stond in de fik, ik zou structuur brengen

Louis van Gaal spreekt in het blad ELF voor het eerst over de Ajaxcrisis. Over zijn eigen rol daarin weidt hij niet uit. „Allemaal vonden ze dat het de hoogste tijd voor mij werd om terug te komen.”

Chaos, angst en wantrouwen. Volgens Louis van Gaal, tot begin vorige maand de beoogde algemeen directeur van Ajax, was de situatie binnen de Amsterdamse voetbalclub zo te typeren, toen hij op 15 oktober vorig jaar op uitnodiging van zijn oude Alkmaarse werkgever een bezoek bracht aan de wedstrijd Ajax-AZ. „Werknemers, ereleden, leden van de ledenraad [van Ajax]... Allemaal spraken zij over de chaos en de onrust. En allemaal vonden ze dat het de hoogste tijd voor mij werd om terug te komen.”

In een interview met tijdschrift ELF Voetbal praat de hoofdrolspeler in de Ajaxcrisis over zijn ambitie om – ondanks de brede steun in de club voor zijn aartsrivaal en commissaris Johan Cruijff – directeur te worden van de Amsterdamse club. „Er waren mensen ontslagen of dreigden ontslagen te worden, alleen maar op basis van het feit dat ze geen topvoetballer waren geweest. Hoewel ze wel alle kennis en ervaring hadden.”

„Ajax stond in de fik”, vat Van Gaal samen. En dat was dus al een feit nog voordat hij zich, zonder medeweten van Cruijff, opwierp als algemeen directeur en de verhoudingen binnen de club tot staat van ontbinding bracht. Over zijn eigen rol daarin weidt Van Gaal niet uit. Wel zegt hij in een passage over bedreigingen die zijn geuit tegen Cruijffs tegenstanders: „Ik heb daar zelf geen last van gehad. Maar ik was ook geen partij.”

Maar dat was Van Gaal natuurlijk wel. Zijn voorgenomen benoeming bracht een heftig conflict teweeg. Jeugdtrainers van Ajax sloten de gelederen en voerden met Cruijff een succesvolle actie tegen Van Gaals komst. De raad van commissarissen onder leiding van Steven ten Have zag zich begin vorige maand genoodzaakt zijn aftreden aan te kondigen. Ajax zoekt nu nieuwe commissarissen.

Waarom achtte Van Gaal zich geschikt? „Ik was natuurlijk al eens eerder [technisch] directeur [bij Ajax] geweest en ook tóen heb ik structuur gebracht”, zegt hij in Elf. Hij ziet ook helemaal geen wezenlijke verschillen in voetbalfilosofieën. „Er is net zo min een Cruijfflijn als een Van Gaallijn. Er is alleen maar een Ajax-visie en die is er al zeker 25 jaar.”

Wel zocht hij in de persoon van Danny Blind iemand die een „soortgelijke visie bezat als ikzelf” om in de directie plaats te nemen, tot hij zelf zou beginnen. Blind trad vorige maand net als interim-directeur Martin Sturkenboom terug.

Van Gaal heeft met „verbijstering” gekeken naar Pauw & Witteman, die Cruijff tot twee keer toe als enige gast lieten opdraven. „Tweemaal een uur zendtijd zonder één kritische vraag te stellen.” Dat „niemand” stelling heeft genomen tegen de bedreigingen aan het adres van Ten Have en Sturkenboom vindt Van Gaal nog het „meest verwerpelijke in de hele heisa” rond Ajax. „Niets gehoord van De Telegraaf. Of van Cruijff en zelfs niet van de bestuursraad van Ajax.”