Uitgelicht

Film

Cheaper by the dozen (Shawn Levy, 2003, VS). Remake van film uit 1950 die gebaseerd was op boek met waargebeurd verhaal. Manische vader Steve Martin houdt, wanneer moeder Bonnie Hunt een tijdje met haar boek over opvoeding op toernee is, zijn twaalf kinderen in het gareel alsof het een militaire operatie is. Ook met Piper Perabo en Hilary Duff. Kreeg twee jaar later een vervolg. RTL8, 20.30-22.30u.

My Best Friend’s Wedding (P.J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel’s Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare romantische komedie. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. Homoseksueel Rupert Everett onderstreept dat vriendschap belangrijker is dan liefde. RTL5, 20.30-22.35u.

Shanghai Noon (Tom Dey, 2000, VS). Actiekomedie is tegelijk een westernparodie en voert het Hongkongse martial arts-fenomeen Jackie Chan ten tonele als een ongebruikelijke held in het Wilde Westen: een man die niet kan paardrijden, nog nooit een revolver in handen heeft gehad en nauwelijks Engels praat. Hij moet hier met de vlot van de tongriem gesneden Owen Wilson op zoek naar de ontvoerde Chinese prinses Lucy Liu.Veronica, 20.30-22.40u.

La fille du RER (André Téchiné, 2009, F). Film van de Franse regisseur Téchiné is gebaseerd op een waargebeurd incident toen een jonge vrouw in Parijs aangifte deed van een antisemitische aanslag in de trein, inclusief op haar buik getekende hakenkruizen, die ze volledig bleek te hebben verzonnen. Hoofdpersoon Jeanne (Émilie Dequenne), moeder Louise (Catherine Deneuve) en de joodse advocaat Samuel Bleistein (Michel Blanc) hebben allemaal een sterke behoefte om gekend te worden. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-23.00u.

Informatief

Leben mit dem Jaguar. Braziliaanse documentaire over de grootste katachtige van Amerika. Nadat in ’73 een jachtverbod op het dier werd afgevaardigd namen de aantallen weer toe, maar nog steeds proberen veeboeren het dier met gif en andere dodelijke middelen te verdelgen. Deze film gaat over een natuurbeschermingsproject in de Pantanal, ’s werelds grootste moerasgebied, dat zich uitstrekt over delen van Brazilië, Bolivia en Paraguay. Arte, 19.30-20.15u.

De rekenkamer: wat kost een belminuut? In Nederland worden jaarlijks 23 miljard minuten gebeld. Telecommaatschappijen leveren een doolhof aan aanbiedingen voor abonnementen en belminuten, maar bijna niemand weet wat mobiel bellen echt kost. Vanavond wordt geprobeerd dat te achterhalen. Bezocht worden een belwinkel om uit te zoeken hoe je de meest voordelige belminuten krijgt en hoeveel betaald wordt voor een ‘gratis’ telefoon en bij TNO en bij een zendmastenfabriek wordt onderzocht wat er aan techniek nodig is om te bellen. Ontdekt wordt ook dat de meeste mensen betalen per minuut (niet per seconde) en dat we door dit afronden te veel betalen. Ned.3, 20.25-21.00u.

Lincoln’s last night. Docudrama van Wilfried Hauke over het leven en de dood van Abraham Lincoln (1809-1865), de 16de president van de Verenigde Staten. Een man die meer dan wie ook de Amerikaanse Droom belichaamde, maar die werd vermoord wegens zijn politieke keuzes voor een vrij en verenigd Amerika zonder slavernij. Kort na de overgave van de zuidelijke generaal Lee werd hij door de fanatieke ‘zuiderling’ John Wilkes Booth doodgeschoten. Booth, in zijn tijd een vrij bekende acteur, had de aanslag in het Ford Theater in Washington DC voorbereid als een Shakespeareaans drama. Deze film vertelt de parallelle geschiedenissen van beide mannen, wier levenspaden elkaar voortdurend kruisten. Canvas, 23.30-00.25u.

Amusement

A Gifted Man. Pilotaflevering van nieuwe serie, over de briljante, maar arrogante en egoïstische chirurg Michael Holt. Op een dag komt hij zijn ex Anna tegen en dat is opmerkelijk, gezien het feit dat zij twee weken daarvoor bij een ongeluk om het leven is gekomen. Anna is voor Michael altijd de liefde van zijn leven gebleven. Nu vraagt ze hem haar gratis kliniek te redden. Hierdoor leert Michael een aantal levenslessen. De serie is geschreven door Susannah Grant (Pocahontas en Erin Brockovich) en Jonathan Demme (o.a. Philadelphia en The Silence of the Lambs). Hoofdrollen voor Patrick Wilson, Julie Benz (de echtgenote van Dexter Morgan in Dexter) en Margo Martindale. Net5, 21.25-22.20u.

Radio

Virus. ‘Klassieke muziek maar dan leuk’ luidt de ondertitel van dit programma, dat vannacht aan zijn derde seizoen begint. Dat wordt dus lachen met Giel Beelen, Tania Kross, Eric Vloeimans, het Matangi Kwartet en Martin Fondse. Radio 4, 00.02-01.00u.