Trainingsmissie Kunduz hervat

De training van Afghaanse agenten in Kunduz is weer opgepakt. De gezamenlijke patrouilles in de stad door Nederlandse opleiders en aspirant-agenten liggen nog wel stil, meldde het ministerie van Defensie gisteren.

Het gaat om een basistraining van acht weken op het Duitse kamp in Kunduz van de derde lichting van dertig agenten. Een woordvoerder van Defensie zei eind vorige week dat het door de gewelddadige koranprotesten te onrustig is voor trainingen buiten de poort.

Bovendien zouden de Afghaanse agenten massaal worden ingezet bij de demonstraties, en waren ze daardoor niet beschikbaar om aan de trainingen deel te nemen.

De situatie in Afghanistan is al een week onrustig, nadat vorige week tussen het afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram Korans gevonden. Op veel plaatsen in het land braken vervolgens rellen uit. NRC