Tibetaanse blogger Tsering Woeser mag prijs niet ophalen

An outspoken Tibetan writer Tsering Woeser is seen on a computer screen during an online video chat with the Associated Press in Beijing, China, Thursday, March 1, 2012. Woeser said Chinese authorities prevented her from receiving an award Thursday at the Dutch ambassador's residence in Beijing. (AP Photo/Ng Han Guan) Tsering Woeser in een videogesprek met AP, vanmorgen. Foto AP / Ng Han Guan

Schrijfster Tsering Woeser, die tot gisteren blogde voor nrc.nl, mag van de Chinese autoriteiten niet een haar toegekende onderscheiding ophalen bij de Nederlandse ambassadeur in Peking.

Woeser zegt dat staatsveiligheidsagenten haar te verstaan hebben gegeven dat ze vandaag niet naar de uitreiking van het Prins Claus Fonds mag gaan.

Het fonds onderscheidde haar voor haar moed in het opkomen voor de rechten van Tibetanen. Woeser zegt dat ze feitelijk onder huisarrest staat. Bij het appartementencomplex waar ze woont, houden een stuk of vijf veiligheidsagenten de zaken nauwlettend in de gaten. Ze moet toestemming vragen om weg te kunnen.

In een online videogesprek met persbureau AP zegt ze dat niemand haar heeft uitgelegd waarom ze niet naar de uitreiking mocht. Ook weet ze niet waarom staatsveiligheidsagenten de wacht houden bij haar appartement.

Een mogelijke reden, denkt Woeser, is dat dit een gevoelige maand is voor Tibet en China. In maart wordt de Tibetaanse opstand tegen China in 1959 herdacht, die tot gevolg had dat de Dalai Lama moest vluchten.

Het Prins Claus Fonds zegt de afwezigheid van Woeser donderdag te betreuren. “Tsering Woeser is een moedige schrijver uit Tibet wier werk unieke perspectieven biedt op de complexiteit van het huidige Tibet”, laat het fonds in een verklaring weten. Over haar huisarrest zegt het Fonds dat ook haar vrienden en man zijn gewaarschuwd:

“Vandaag maakte Tsering Woeser, Prins Claus Laureaat 2011, via tweets bekend dat zij haar huis in Beijing niet mag verlaten om de Prins Claus Prijs in ontvangst te nemen. Haar man en vrienden zijn eveneens gewaarschuwd de prijsuitreiking niet bij te wonen.” (…) Op dit moment staat voor het Prins Claus Fonds de veiligheid van Tsering Woeser en haar familie voorop.”

Volgens directeur Christa Meindersma toont het huisarrest van Woeser des te meer ‘het belang van haar stem’ aan. De Tibetaanse hield de afgelopen maanden een gastblog bij op nrc.nl. Haar laatste bijdrage werd woensdag gepubliceerd.

Lees de bijdragen van Woeser op nrc.nl terug:
China blog

    • Peter van der Ploeg