theater

De marathonvoorstelling Herakles van toneelgroep De Appel. Foto NRC, Leo van Velzen

Herakles

Goden zijn net mensen, dat is het uitgangspunt bij de nieuwe theatermarathon Herakles van Toneelgroep De Appel. Negen stukken van elk vijftig minuten schreven Aus Greidanus sr. en Jules Terlingen over de grootste Griekse held, samen goed voor netto 7,5 uur theater. Dit grootscheepse theaterevenement dompelt de toeschouwer onder in een heerlijk, bedwelmend vagevuur van mythologische verhalen, namen, verwijzingen. Het siert de tekstschrijvers dat zij uit de kluwen mythen rond Herakles telkens een menselijk verhaal hebben gedestilleerd. We bezoeken met Herakles de onderwereld, we gaan met hem en Jason scheep om het Gulden Vlies te bemachtigen. We leven mee met vrouwen als Ariadne, Alkmene en Medea die zich tegen het mannengeweld teweer moeten stellen. En in het gestileerde decor van Guus van Geffen is elke scène een juweel.

Inl. toneelgroepdeappel.nl

Vertellingen van 1001 nacht

Sheherazade is de koningin van de cliffhanger. Haar verhalen gáán maar door, omdat de sultan haar zal doden als ze is uitverteld. Matthijs Rümke maakt er bij het Zuidelijk Toneel een theatrale raamvertelling van, met Sheherazade (Marc-Marie Huijbregts) en de sultan op de voorgrond, terwijl de verhalen elders in het decor worden geïllustreerd. Zo is Vertellingen van 1001 nacht een aaneenschakeling van sprookjesachtige taferelen, variétékunsten van de Ashton Brothers en een muziekspoor waarin de oosterse echo’s wondermooi samengaan met tere kamermuziek.

Inl. hzt.nl

Oom Wanja

Een aardse Oom Wanja maakte Gerardjan Rijnders. Simpel, zonder opsmuk en met alle ruimte voor de acteurs. Professor Serebrjakov is in de vertolking van Reinier Bulder verrukkelijk onuitstaanbaar in zijn academische arrogantie. Hein van der Heijden is hilarisch als de overwegend dronken dorpsdokter Astrov. Randy Fokke als Sonja is verrassend sterk. In haar fraai gelaagde spel wisselen puberale hoop en wanhoop, kalverliefde, woede en verdriet elkaar af. Pierre Bokma maakt van de bittere Wanja aanvankelijk een woedende karikatuur. Maar als aan het slot de woede is geweken, en Bokma zich met betraand gezicht tot de zaal richt, is de leegte die Wanja verplettert des te beter invoelbaar.

Inl. hummelinckstuurman.nl

Op komst: Boiling Frog

Toneelgroep Oostpool brengt een nieuw stuk van de Vlaamse auteur Peter de Graef. Boiling Frog gaat over de verwoestende kracht van de economie en de verslavende onvrede die dat bij ons aanwakkert. Een tragikomisch stuk over het concept taal, over De Verlichting, over misvormde familiebanden en over waarom een kikker, in langzaam opkokend water, verstijft en niet van zijn plek komt.

Première: 3/3. Inl. oostpool.nl

Op komst: Mama Tandoori

Daniël Samkalden regisseert de komische voorstelling Mama Tandoori, naar het succesvolle boek van Ernest van der Kwast. Tibor Lukacs speelt Van der Kwast, en Jacqueline Blom geeft, geschminkt en met zwarte pruik, gestalte aan het titelpersonage.

Première 3/3. Inl. mamatandoori.nl