Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Strafhof wil arrestatie Soedanese minister van Defensie

Hussein op een persconferentie in de Soedanese hoofdstad Khartoum in september vorig jaar. Foto AFP / Ashraf Shazly

Het Internationaal Strafhof heeft vanavond een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Soedanese minister van Defensie Abdul Raheem Mohammed Hussein. De minister wordt door het Strafhof gezocht wegens de genocide in Darfur.

In een toelichtende verklaring zegt het Strafhof dat er gegronde redenen zijn om Hussein verantwoordelijk te houden voor twintig verschillende zaken van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder verkrachting, en 21 zaken van oorlogsmisdaden als moord en aanvallen op burgers in het westen van Darfur.

De 60-jarige Hussein zou de laatste van een zestal hoge Soedanese regeringsfunctionarissen zijn van wie het Strafhof wil dat ze opgepakt worden en uitgeleverd aan Den Haag. De belangrijkste verdachte van de genocide in Darfur is Omar Hassan al-Bashir. Hij is tot op de dag van vandaag president van Soedan, maar nog niet gearresteerd omdat een hele reeks voornamelijk Afrikaanse landen al-Bashir weigeren op te pakken en uit te leveren. De genocide uit Darfur kostte naar schatting aan zo’n 300.000 mensen het leven.

Hussein was voordat hij minister van Defensie werd de Soedanese minister van Binnenlandse Zaken tussen 2001 en 2005. Hij was namens president Bashir ook de speciale vertegenwoordiger voor Darfur tussen 2003 en 2004.


Grotere kaart weergeven