Spaarders vertrouwen nog op Rabobank

Ook al ging de triple-A rating verloren, de Rabobank blijft een toevluchtsoord voor spaarders. De jaarcijfers van vanmorgen bewijzen het.

Je kunt je geld in een oude sok stoppen en onder het matras leggen of op zoek gaan naar de bank die je het meest vertrouwt.

En veel mensen komen dan bij de Rabobank uit, blijkt uit de resultaten over 2011 die de bank vandaag publiceerde. Vorig jaar steeg het spaargeld dat particulieren bij de bank stalden met 7 procent tot 140 miljard euro. Ook bedrijven stalden meer van hun geld bij de Rabobank. Het totaal aan zogeheten ‘toevertrouwde middelen’ steeg met 10 procent tot 330 miljard euro.

Volgens de bank laat dit goed de positie van de Rabobank zien als safe haven, ondanks het feit dat de bank vorig jaar november de gekoesterde status als bank met een triple-A rating verloor. Al dertig jaar kreeg de Rabobank deze status van kredietbeoordelaars opgestempeld. De bank was er trots op, pronkte er graag mee en kon er goedkoper geld door lenen dan concurrenten. Maar kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde vorig jaar de status naar AA, onder meer door het „economische risico” in Nederland in zijn geheel.

De vlucht van beleggers, spaarders en bedrijven naar de „veilige haven” bestempelde Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland vanochtend als „uitbundige groei”. Toch daalde het marktaandeel van de Rabobank op de spaarmarkt vorig jaar met 1 procent. Dat wijt de Rabobank aan de hevige concurrentie op de spaarmarkt.

In plaats van geld te lenen bij de Europese Centrale Bank – zoals honderden behoeftige Europese banken gisteren opnieuw deden in het tweede leenrondje van de centrale bank – stalt de Rabobank al een tijdje het overschot aan middelen bij de ECB. De kas van de bank liep vorig jaar ook weer vol, van 13,5 miljard naar 70,4 miljard. Het grootste gedeelte hiervan is bij de ECB geparkeerd, zei financieel directeur Bert Bruggink vanochtend. Eerder had hij in een interview met deze krant al gezegd dat „de liquiditeit” hem om de „enkels klotst”.

De Rabobank verleende vorig jaar meer kredieten. De totale kredietverlening steeg van 3 procent tot 448 miljard euro. Daarvan ging 212 miljard naar particuliere klanten en 236 miljard naar bedrijven. Het marktaandeel hypotheken in Nederland steeg tot 31,7 procent. Daarmee is de bank marktleider op de Nederlandse hypotheekmarkt. In totaal heeft de bank 208 miljard euro aan hypotheekleningen uitstaan. Maar volgens Moerland is er in deze portefeuille nauwelijks sprake van achterstand op rente en aflossing en is er eveneens maar heel weinig sprake van gedwongen verkopen. „Kennelijk zijn we in staat bij problemen er samen met de klant uit te komen.”

Bestuursvoorzitter Moerland van de Rabobank noemde de resultaten vanochtend „bevredigend onder onzekere marktomstandigheden”. De winst daalde vorig jaar met 5 procent licht in vergelijking met het jaar daarvoor en kwam uit op 2,6 miljard euro. De winst wordt door de bank toegevoegd aan de reserves.

Toch had ook de Rabobank wel wat last van de slechte economische omstandigheden. Zo was het beleggingsresultaat 16,5 miljard euro negatief, wat kwam door de dalende koersen op de aandelenmarkten het afgelopen jaar. Maar de Rabobank had bijvoorbeeld nauwelijks last van de problemen met staatsobligaties van Zuid Europese landen, waar veel andere Europese banken mee kampten. Veel banken moesten fors afschrijven op de portefeuilles met schuldpapier en deze obligaties met forse kortingen verkopen. De Rabobank heeft maar een kleine portefeuille van dit schuldpapier, waarbij Italië met 200 miljoen euro de grootste post is. Van Griekenland bezit de bank nog 49 miljoen euro aan staatsobligaties.

    • Tom Kreling