Slavenschip als schoolproject

Leerlingen van Spangalis College gaan project doen over slavernij.

SpangaS Ned. 3, 19.00 - 19.30 uur

De conciërge komt uit Suriname. En zijn opa was een slaaf. Dat is even schrikken voor Katou en Maya, de twee scholieres van het Spangalis College. Hun leraar heeft net aangekondigd dat ze een project gaan doen over slavernij. Dat leek iets van lang geleden. Maar op het schoolplein komt het opeens dichtbij.

Dagelijks kijken tussen de 500.000 en 600.000 jongeren – en veel ouders, vermoedelijk – al voor het vijfde seizoen naar de NCRV-serie SpangaS, een schoolsoap met maatschappelijke ambities. Tussen de perikelen met onbeantwoorde liefdes en vervelende leraren door vlecht het auteursteam educatieve verhaallijnen. Vanavond begint zo’n lijn, over slavernij.

Acteur Felix Burleson, al vanaf het begin betrokken bij de serie, kwam met het idee. Jaren geleden onderzocht hij zijn eigen familiegeschiedenis, in archieven in Nederland en Suriname. Zijn grootvader was slaaf op de koffie- en cacaoplantage Practica, na de afschaffing van de slavernij in 1863 kon hij de plantage kopen. In zijn rol als conciërge vertelt hij de leerlingen zijn verhaal, waarin personage en acteur samenvallen.

Na de recente NTR-serie De slavernij, met een nevenserie voor jongeren, wordt het onderwerp opnieuw aangeboden aan een breed publiek. De combinatie kalverliefde en slavernij lijkt ongemakkelijk, maar pakt natuurlijk uit. Vallon wil aandacht van Robbie en nu gaan we een slavenschip uitbeelden. Eman: „Hè jasses, allemaal op elkaar?”

    • Mark Duursma