Sarkozy: Franse journalisten weg uit Syrië en veilig in Libanon

De gewonde Franse journaliste Bouvier op amateurbeelden die vorige week vanuit Homs op YouTube werden geplaatst. Foto AP

De Franse journaliste Edith Bouvier en haar fotograaf William Daniels hebben Syrië kunnen verlaten en zijn nu op een veilige plaats in Libanon. Dat heeft de Franse president Sarkozy vanavond gezegd. De journalisten zaten sinds vorige week vast in de Syrische stad Homs.

Bouvier, in Frankrijk werkzaam voor het dagblad Le Figaro, heeft persoonlijk gesproken met Sarkozy en zal samen met Daniels per regeringsvliegtuig naar Frankrijk worden gevlogen, meldt persbureau Reuters.

Bij een aanval van het Syrische leger in Homs kwamen vorige week woensdag twee westerse journalisten om het leven: de Amerikaanse journaliste Marie Colvin van The Sunday Times en de Franse fotograaf Remi Ochlik. Bouvier en Daniels raakten bij de aanval gewond. Ze werden sindsdien samen met Britse journalist Paul Conroy verzorgd door het Vrije Syrische Leger, dat bestaat uit gedeserteerde soldaten die strijden tegen het regime van president Assad. Van Conroy dinsdag bekend dat hij succesvol geëvacueerd was.

Bouvier, die bij de aanval onder meer haar been brak, deed vorige week in een filmpje een oproep om geëvacueerd te worden:

Afgelopen dinsdag kwam het bericht naar buiten dat de evacuatie van Bouvier zou zijn mislukt omdat zij Homs niet wilde verlaten. Ze zou bang zijn geweest dat als alle westerse journalisten uit Homs vertrekken er nog meer geweld gebruikt gaat worden tegen de Syrische bevolking.

Eerder deze week bestond nog grote onduidelijkheid over het lot en de verblijfplaats van Bouvier en Daniels: