Rosenthal roept ambassadeur Wit-Rusland op het matje

Rosenthal begin vorige maand op een persconferentie in Praag. Foto AFP / Michal Cizek

Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal heeft de Wit-Russische ambassadeur op het matje geroepen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond. Met het ontbieden van de ambassadeur volgt Rosenthal de beslissing van de Europese Unie om de Wit-Russische ambassadeurs in alle EU-landen te ontbieden.

De EU trok dinsdag ook alle ambassadeurs van de lidstaten terug uit het land als reactie op het besluit van Wit-Rusland de gezanten van de EU en Polen te sommeren het land te verlaten Wit-Rusland had zijn eigen diplomaten uit Brussel en Polen teruggehaald. Dit was weer het gevolg van sancties die de EU maandag tegen Wit-Rusland trof vanwege de onderdrukking van de politieke oppositie.

‘Intimidatie partijen en mensenrechtenverdedigers dagelijkse werkelijkheid Wit-Russen’

Rosenthal is verontrust over de uitwijzing van de Poolse ambassadeur en het hoofd van de EU-delegatie in Minsk, zo meldt persbureau Novum vanavond. Rosenthal maakt zich ook zorgen over de in zijn ogen zorgwekkende mensenrechtensituatie in Wit-Rusland, waar de laatste dictatuur in Europa heerst:

“Politieke gevangenen en intimidatie van politieke partijen en mensenrechtenverdedigers zijn dagelijkse werkelijkheid voor de Wit-Russen. Onacceptabel”.

Deze week besloot de EU de sancties tegen Wit-Rusland uit te breiden door 21 mensen een inreisverbod voor de EU op te leggen. Ook worden hun financiële tegoeden bevroren. Hiermee staan inmiddels ruim tweehonderd mensen op de sanctielijst.

Wit-Rusland leverde woensdag felle kritiek op het besluit van de EU alle ambassadeurs van de lidstaten terug te trekken. Volgens Minsk leidt dit tot een impasse. De EU heeft gekozen voor een “escalatie van de spanningen”, aldus het Wit-Russische ministerie van buitenlandse zaken. De ‘bangmakerij’ werkt volgens het ministerie echter niet.