Reed Elsevier buigt voor de boze wetenschappers

Bijna 8.000 wetenschappers tekenden een petitie tegen Reed Elsevier.

In het conflict met de Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier over prijzen en toegankelijkheid van wetenschappelijk tijdschriften hebben actievoerende wetenschappers een overwinning geboekt. Elsevier, al weken doelwit van een boycot, staakt de steun aan een omstreden Amerikaans wetsvoorstel.

Deze Research Works Act, die de toegang tot wetenschappelijke publicaties bemoeilijkt, is hiermee volgens de indieners van de baan. Elsevier hoopt nu op een „minder verhit en productiever klimaat voor de lopende discussies” over open access (vrije toegang) tot wetenschappelijke bronnen. De uitgever ontkent dat er sprake is van een reactie op de boycot, die nog niet wordt beëindigd. Reed Elsevier geeft zo’n 2.000 wetenschappelijke tijdschriften uit en is hiermee een grootmacht naast het Duitse Springer. De tijdschriften zijn voor wetenschappers onmisbaar.

Wetenschappers publiceren gratis in de tijdschriften, waarvoor zij ook gratis artikelen beoordelen (peer review) en vaak ook redactiewerk doen. De bladen worden vervolgens voor veel geld verkocht aan universiteitsbibliotheken, die gedwongen zijn ook de minder goede tijdschriften te kopen. Daarover bestaat al veel langer onvrede.

De Britse wiskundige Tim Gowers begon een online petitie, waarin een kleine 8.000 wetenschappers verklaarden niet meer mee te werken aan een publicatie in een Elsevier-tijdschrift. NRC