Rabobank tevreden over 2011 ondanks winstdaling

Rabobank is tevreden over het afgelopen jaar, ondanks dat de winst met vijf procent is gedaald. De nettowinst bedroeg in 2011 2,6 miljard euro. Dat meldde de coöperatieve bank vandaag.

De omzet van de bank steeg vijf procent tot 13,378 miljard euro. De ratio tussen kosten en inkomen verbeterde 0,7 procent procentpunt in 2011 tot 65,2 procent. “Vanuit financieel perspectief was dit een goed jaar”, zegt topman Piet Moerland in een verklaring. Gezien de moeilijke marktomstandigheden is de lichte daling van de winst niet slecht, meent hij.

De core-tier-1-ratio van de bank verbeterde 0,1 procentpunt tot 12,7 procent, waar negen procent als een gezond minimum wordt beschouwd, schrijft persbureau Novum. Deze ratio is een indicator voor de solvabiliteit van banken. Op slechte leningen schreef de bank 1,61 miljard euro af. In de slecht presterende eurolanden heeft de Rabobank nu nog 349 miljoen euro uitstaan. Deze staatsobligaties worden nu op 28 procent van hun oorspronkelijke waarde getaxeerd door de bank.

Rabobank wist het aandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt te verhogen naar 31,7 procent. Consumenten zetten zeven procent meer op spaarrekeningen, ‘waarmee het imago van Rabobank als veilige haven wordt bevestigd’.

Rabo-topman Moerland over komend jaar:

“Het zijn niet alleen de economische vooruitzichten die de Rabobank in 2012 voor uitdagingen plaatsen. Net als andere banken wordt ook de Rabobank geconfronteerd met een toename van regelgeving zoals de kapitaalseisen van Basel III, het nieuwe depositogarantiestelsel en waarschijnlijk de bankenbelasting. Al met al zal dit de groei van de kredietverlening in 2012 onder druk zetten.”