'Privacybeleid Google illegaal'

Het nieuwe privacybeleid van Google, dat vandaag van kracht wordt, is in strijd met Europese privacyrichtlijnen. Dat heeft de Franse privacywaakhond CNIL dinsdag bekendgemaakt namens alle 27 Europese privacytoezichthouders. Google weigert de invoering van het nieuwe beleid uit te stellen.

Per 1 maart, vanaf vandaag dus, gelden wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden voor de gebruikers van alle diensten van Google. In het nieuwe beleid worden de zoekgegevens van verschillende Googlediensten aan elkaar gekoppeld. Nu is het nog zo dat de zoekgegevens van bijvoorbeeld Googles zoekmachine, e-maildienst Gmail, videosite Youtube en sociaal netwerk Google+ in verschillende databases worden opgeslagen, onder verschillende voorwaarden. Die zoekgeschiedenis wordt gebruikt om relevante advertenties te presenteren. Koppeling van diensten maakt het mogelijk om de advertenties ook toe te snijden op belgedrag van gebruikers van Androidapparaten. Met een marktaandeel van 80 procent is Google veruit de grootste zoekmachine in Europa.

De Europese privacytoezichthouders vinden de nieuwe voorwaarden van Google te vaag. Google maakt volgens het CNIL onvoldoende duidelijk waarom persoonlijke gegevens nodig zijn voor het gebruik van een specifieke dienst en in welke mate andere diensten daar gebruik van mogen maken. Het CNIL heeft aangekondigd de zaak verder te onderzoeken. Gisteren formuleerde de waakhond een aantal specifieke vragen over Googles privacybeleid.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CPB en de Europese werkgroep van privacytoezichthouders, is blij dat zijn Franse collega’s de zaal „stevig en snel” hebben aangepakt.

De toezichthouders hebben geen middelen om Google tegen te houden, zegt Kohnstamm. „Dat Google toch doorzet, is hun eigen risico. Mocht blijken dat Google inderdaad de privacywetgeving schendt, dan zullen ze hun beleid moeten aanpassen. Dat is vele malen duurder dan te wachten met invoering.” Bovendien zal het CNIL in dat geval juridische stappen ondernemen die tot een boete kunnen leiden. Kohnstamm: „Als Google nu niet meewerkt, zal die boete hoger uitvallen.”

Redacteur media