RVD bevestigt: Prins Friso naar Londen overgebracht

Een ambulancehelikopter arriveert bij het universitair ziekenhuis in Innsbruck waar prins Friso werd behandeld. Foto AP / Kerstin Joensson

Prins Friso is vanmiddag met een hospitaalvliegtuig vanuit Oostenrijk naar Londen overgebracht. De Rijksvoorlichtingdienst zegt dat op basis van adviezen van deskundigen is gekozen voor het Wellington ziekenhuis in de stad waar Friso al jaren woont. Daar zal worden geprobeerd het revalidatieproces te beginnen.

“In het Wellington ziekenhuis kan Prins Friso in zijn huidige toestand optimaal worden verzorgd. Londen biedt ook voor de kinderen van de prins het meeste vooruitzicht op continuïteit en stabiliteit. (…) Hiermee breekt een lange en intensieve periode voor de Koninklijke Familie en met name het gezin van Prins Friso aan, waarin zal worden geprobeerd het revalidatieproces te beginnen.” - verklaring RVD.

Wellington internationaal erkend om rehabilitatiezorg

De 43-jarige Friso vertrok vanmiddag rond 14.00 uur met een ambulancevliegtuig, zo bevestigde de politie van Innsbruck tegenover Reuters. Eerder vanmiddag wilde de RVD tegenover nrc.nl nog niet reageren op het nieuws, dat door de Oostenrijkse publieke omroep ORF naar buiten was gebracht.

Het Wellington Hospital is naar eigen zeggen het grootste onafhankelijke ziekenhuis van het Verenigd Koninkrijk, gespecialiseerd op onder meer het gebied van revalidatie en neurochirurgie.

Koningin met gezin Friso naar Londen

De RVD herhaalt verder de dankbaarheid van Prinses Mabel voor alle steunbetuigingen en blijken van medeleven.

“Het warme medeleven in de afgelopen periode heeft mij steun en kracht gegeven. Mijn dank hiervoor is groot.”

Koningin Beatrix, Mabel en haar kinderen zijn inmiddels uit vakantiebestemming Lech naar Londen vertrokken. De prins lag bijna twee weken in een ziekenhuis in Innsbruck nadat hij tijdens het skiën bedolven raakte onder een lawine. Hij liep zware hersenschade op door zuurstofgebrek. Het is niet zeker of hij ooit nog bijkomt. Als hij bijkomt, kan de revalidatie maanden tot jaren duren.

    • Jules Seegers