Politiebonden stellen Opstelten ultimatum, anders geen bekeuringen

Opstelten op partijbijeenkomst van de VVD in maart 2008. Foto NRC / Roel Rozenburg

De belangrijkste politiebonden geven minister Opstelten van Veiligheid en Justitie tot maandagmiddag de tijd om met een “acceptabel bod” voor een nieuwe politie-cao te komen. Anders gaan de bonden over tot het voeren van publieksvriendelijke acties.

De politiebonden ACP, NPB en VMHP hebben vandaag een zogeheten aanzeggingsbrief gestuurd aan de korpsbeheerders en korpschefs, zo maakte de ACP vanmiddag bekend. Gisteren liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de politie opnieuw vast. Als Opstelten voor maandag niet met een acceptabel voorstel komt, wordt in een aantal politieregio’s een “coulancebeleid” van kracht ten aanzien van lichtere overtredingen. In plaats van een bon delen de agenten burgers dan enkel een waarschuwing uit.

De bonden vinden het belangrijk dat de openbare orde en veiligheid niet in het geding komen door de acties. Als dat wel het geval is, “wordt uiteraard direct een boete geschreven”, zo stellen de bonden.

ACP-voorzitter Van de Kamp zegt tegenover de NOS dat de actiebereidheid groot is. Hij belooft “zwaarder geschut” als de acties niet het gewenste resultaat hebben. Over welke zwaardere acties de bonden nadenken wil Van de Kamp nog niet zeggen.

Onderhandelingen eerder stopgezet en weer hervat

De onderhandelingen werden ongeveer drie weken geleden ook al opgeschort, omdat de partijen het niet eens konden worden over de cao. Daarna volgde ook al eens een ultimatum, dat uiteindelijk werd ingetrokken omdat Opstelten volgens de bonden ruimte had geboden op basis waarvan verder kon worden onderhandeld.

De bonden willen meer salaris en goede in-, door- en uitstroommogelijkheden. De onderhandelingen over de nieuwe cao vinden plaats tegen de achtergrond van de omvorming van de huidige structuur van 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten tot één nationale politie.