Over de haag

Wilders is multiculti...

De achtergrond van Geert Wilders blijkt multicultureler dan gedacht. Genealoog Funs Patelski laat in het zaterdag te verschijnen boek Limburgse verwantschappen zien dat de PVV-leider behalve Venloos en Indisch ook Zuid-Limburgs, Hollands, Gelders, Belgisch, Duits en Frans bloed door de aderen heeft stromen.

...en familie van Sap

Nog meer informatie die debatten over integratie en immigratie in een ander daglicht zetten: Wilders en minister Gerd Leers zijn via zeventiende-eeuwer Joannes Otermans uit Heerlerheide familie van elkaar. Zo’n zelfde link heeft Wilders via ene Arnoldus Dorenbosch met Jolande Sap, de GroenLinks-leider bij wie volgens Wilders „de stekker er nooit heeft in gezeten”. Dorenbosch verdiende in het Limburgse Baarlo zijn brood als schout. Dat moet de PVV-leider – toch een man van law-and-order – dan weer goed doen.

Leider voor drie weken

Felicitaties van Gerdi Verbeet voor Jeroen Dijsselbloem, aan het begin van een debat over de recessie. Hij is gekozen tot PvdA-fractieleider. Voor drie weken, tot er een opvolger is van Job Cohen. Dijsselbloem: „Dank voorzitter. Het is een overzichtelijke termijn. Ik ben vastbesloten die af te maken.” Hij debatteert vervolgens zo soepel en scherp dat je je afvraagt waarom die termijn zo kort is.

Een blamage

Gerd Leers probeert vandaag de banden aan te halen in Polen. Hij heeft veel uit te leggen, vooral over het PVV-meldpunt. Als het aan de voorzitter van CDA-Brabant, Wil van der Kruijs, had gelegen was zijn partij wat feller geweest en had Leers nu minder hoeven uit te leggen. „Het CDA mag deze vreemdelingenhaat niet accepteren”, schreef hij gisteren op zijn weblog. En: „Wat de PVV-website uitstraalt, is niet alleen een zaak van de PVV, zoals Mark Rutte stelt.” Het is ook een blamage voor de VVD en zijn eigen CDA.

Kiezen voor een boek...

Blijkbaar is de mogelijkheid om bij te dragen aan de sociaal-liberale beweging niet genoeg. Dus paaide D66 nieuwe leden in februari met een cadeautje: het boek van Alexander Pechtold. Daarin gaat hij in gesprek met kiezers van Wilders. Nu maar hopen dat het verse leden niet op andere ideeën brengt. Henk, Ingrid en Alexander doet het ook buiten D66 goed: het is aan de vierde druk toe.

...of een pennenset

De Partij voor de Dieren bestaat 28 oktober tien jaar. „Het zou leuk zijn als jij er ook bij bent!” twitterde Marianne Thieme deze week. Maar de tweet is geen uitnodiging voor het feest, blijkt na doorklikken, wél een uitnodiging om lid te worden. Daar staat iets tegenover: een cadeau naar keuze. Eén jaar lid betekent een tiendelige pennenset (winkelwaarde: 7,50 euro, gemaakt van niet-genetisch gemodificeerde mais). Of een radio (35 euro, eco-vriendelijk). De tweet lijkt niet toevallig. Zondag noemde staatssecretaris Henk Bleker de partij „een overbodig welvaartsverschijnsel”.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.