Oostblokhapje

Afgelopen weekend was ik op een feestje dat de opmerkelijke naam ‘Oost-Europees Overlastfeest’ droeg. De organisatoren wilden met deze soiree een statement maken tegen het Oost-Europeanen-meldpunt van de Partij voor de Vrijheid. Omdat ik al een paar keer mieterse avonturen heb beleefd aan de andere kant van Europa en dit jaar ook weer een aantal landen zal aandoen, gaf ik deze avond acte de présence.

Voor de gelegenheid werd een blik Oost-Europeanen opengetrokken en een Balkan-dj opgetrommeld en waren er massa’s passende hapjes. Vooral vanwege dat laatste kon deze fuif in mijn ogen niet meer mislukken. Ik heb het namelijk nog niet eerder meegemaakt dat op een feestje in de kroeg de hele avond de zaal wordt rondgegaan met schalen vol worst, brood en andere Oost-Europese snacks. „Dit is fántastisch, hier móét ik over schrijven”, murmelde ik meerdere keren met volle mond tegen mijn vrienden. Ze knikten me vervolgens bevestigend toe terwijl ze enthousiast op de maat van de muziek hun restjes blini aan het herkauwen waren.

Want die blini’s waren het lekkerst van allemaal. Deze dikke minipannekoekjes (of reuzenpoffertjes) van boekweitmeel zijn van Russische afkomst en een heerlijk hapje als ze met iets hartigs worden belegd. Slimme zet dus om hier tijdens dat protestfeest van afgelopen weekend mee te imponeren. Mocht u zelf binnenkort ook een wodkapartijtje of een Oostblokborrel organiseren, en uw gasten graag iets lekkers wil toestoppen, dan heeft u hier het recept voor blini’s met gerookte zalm.

Los de gist op in 150 ml melk en roer hier het boekweitmeel doorheen. Dek af en laat op een warme plek zo'n anderhalf uur rijzen. Splits vervolgens de eieren en meng de eierdooiers met de suiker en een snufje zout. Klop het eiwit stijf. Smelt dan 20 gram roomboter in de rest van de melk en meng met de eierdooiers en het boekweitmengsel. Voeg daarna de bloem toe en roer alles goed door elkaar. Lepel ten slotte het eiwit door het beslag en zet nog een half uur apart om te rijzen.

Verwarm een klontje roomboter in een kleine koekepan en schep er een flinke eetlepel van het beslag in. Bak op laag vuur de kleine dikke pannekoekjes aan beide kanten goudbruin. Van het beslag kunnen ongeveer acht blini’s worden gemaakt. Zet de blini’s een tijdje apart om af te laten koelen. Meng de zure room met wat versgemalen peper en zout en twee eetlepels fijngesneden bieslook. Bestrijk de blini’s met de zure room, drapeer er een plak gerookte zalm op en knijp er een beetje sap van de citroen overheen. Maak af met een sprietje bieslook.