Ontuchtverdachte Zeeland nog zeker drie maanden in voorarrest

De 60-jarige man uit Westkapelle die gisteren bekende honderd tienerjongens seksueel te hebben misbruikt, blijft voorlopig vastzitten. Hij zit nog minimaal drie maanden in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Middelburg vanmiddag bepaald bij de pro-fomazitting waarbij de verdachte en zijn advocaat afwezig waren.

De verdachte zit sinds september vast voor twee ontuchtzaken uit de periode 1993-1997 en 2006-2011. Gisteren biechtte hij op ook een honderdtal andere jongens uit het Zeeuwse dorp te hebben misbruikt. Het gaat om tieners tussen de 14 en 17 jaar. De verdachte zou diverse seksuele handelingen hebben uitgevoerd, zonder te penetreren.

Zedenzaak beslaat mogelijk groter gebied dan alleen Westkapelle

De zedenzaak beperkt zich mogelijk niet tot Westkapelle. De verklaring van de verdachte zou volgens Omroep Zeeland aanleiding geven er rekening mee te houden dat ook de rest van Walcheren en mogelijk Goes betrokken zijn.

Omroep Zeeland meldt dat, indien de verklaring van de 60-jarige man klopt, het Openbaar Ministerie niet uitsluit dat nagenoeg álle inwoners van Westkapelle in de afgelopen jaren direct of indirect geconfronteerd zijn met zijn praktijken.

“Als het waar is wat hij zegt, dan heeft het inderdaad een flinke omvang. En Westkapelle is niet groot. Dan is die conclusie juist.” - persofficier Rob Rammeloo tegenover Omroep Zeeland.

Nog onduidelijk hoeveel slachtoffers zich reeds gemeld hebben

Naar aanleiding van de bekentenis opende de GGD en het OM speciale telefoonnummers. Hoeveel slachtoffers zich inmiddels hebben gemeld, is niet duidelijk.

De man wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan Centrum om te bepalen of hij toerekeningsvatbaar is. De inhoudelijke behandeling van de zaak start op 10 mei. De man werd tientallen jaren geleden ook al eens veroordeeld voor ontucht.

‘Misbruik was al lang bekend, niemand durfde aangifte te doen’

Volgens de dorpsraad in Westkapelle was de ontuchtzaak al lang bekend in het dorp. De verdachte zou ongestoord zijn gang hebben kunnen gaan omdat niemand aangifte durfde te doen. Dit wordt beweerd door de voorzitter van de dorpsraad in een item van Omroep Zeeland: