muziek

Brad Mehldau Trio

Neem een melodie. Een simpel wijsje. Een begin en een einde, maar met een zekere continuïteit in de noten. Zodra de oren de melodie gaan aanvullen met bepaalde harmonieën, gaat de fantasie werken. Dat is wat steeds weer gebeurt in het pianospel van de Amerikaan Brad Mehldau. Hij wekt dromerige melodieën op en is voortdurend aan het boetseren.

Mehldau is een zeer dynamisch pianist die de muziek zichtbaar ervarend in het hele lichaam, spanning weet op te wekken. Op diverse niveaus ontdoet hij hedendaagse popnummers en jazzstandards van hun oorspronkelijke vorm. De rafels hangen erbij, maar nooit zomaar. Het is een zoektocht naar perfectie die hij over de hele breedte van het klavier uitvoert – van strak naar weerbarstig.

Tournee in Nederland t/m 24 mrt. www.bradmehldau.com

Mahler 5

„Oerklanken, dansende sterren, een ziedende zee”, noemde Mahler het Scherzo van zijn Vijfde Symfonie. „Niemand begrijpt er iets van”, verzuchtte de componist na de première, maar al snel begon de symfonie aan een zegetocht. Tegenwoordig geldt de Vijfde als een van Mahlers meest ontroerende werken. Op 2 en 4 maart wordt die Vijfde Symfonie van Mahler in de Doelen in Rotterdam uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Jaap van Zweden. Voor aanvang verzorgt musicoloog Ton Braas een inleiding.

2 mrt, 20:15 u. & 4 mrt, 14:15 u. De Doelen, Rotterdam. wwwww.rpho.nl

Paradiso Pastorale

Vorig jaar speelde The Paradiso Orchestra de Vijfde Symfonie van Beethoven in een vol Paradiso, dit jaar brengt het pop-up orkest in diezelfde poptempel een ode aan de Zesde Symfonie ‘Pastorale’. De bezetting van The Paradiso Orchestra verandert per evenement en bestaat uit musici van het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Nederlands Blazers Ensemble. Het voorprogramma bestaat uit een klassieke jamsessie door de leden van The Paradiso Orchestra en met gedichten van Hagar Peeters en Boris de Jong. Poetry-slammer Daan Doesborgh levert commentaar. 3 mrt, 20.30 u. Paradiso, Amsterdam. www.paradiso.nl

Wilco

In de Amerikaanse indierock kent Wilco zijn gelijke niet, want geen andere band kan al die stijlen en sferen zo soepel kneden tot een boeiend concert met een twee uur lange spanningsboog.Wilco’s veelzijdige klankenpalet – van steelgitaar tot een kapotte stofzuiger – krijgt samenhang door de melancholieke zang van Jeff Tweedy. „Sadness is my luxury”, zingt hij in Born alone, een nummer dat neigt naar countryrock waaruit de band zich in het zeventienjarig bestaan grotendeels heeft losgewrongen. Gezapig wordt het nooit, want gitarist Nels Cline geselt zijn snaren en haalt er geluiden uit die sinds de gloriedagen van Jimi Hendrix niet meer voor mogelijk werden gehouden. 1 mrt, 20.30 u. De Oosterpoort, Groningen. Daarna nog verder op tour door Europa. www.wilcoworld.net