Kortkolom sport

Egyptenaar Hassan: 179 interlands (een record)

Rotterdam. De Egyptenaar Ahmed Hassan is sinds gisteren de voetballer met de meeste interlands ter wereld achter zijn naam. In de oefenwedstrijd tegen Niger speelde Hassan zijn 179ste interland. Dat is er één meer dan Mohamed Al-Deayea, de Saoedische voetballer die het record tot gisteren op zijn naam had staan. De 36-jarige Hassan debuteerde in 1995 voor Egypte. Met zijn land won Hassan vier keer de Afrika Cup. Tweemaal werd hij uitgeroepen tot beste voetballer van het toernooi. In Nederland is Edwin van der Sar met 130 interlands recordinternational. Van de op dit moment nog actieve Nederlandse voetballers heeft Rafael van der Vaart de meeste interlands achter zijn naam. Hij speelde 93 maal in Oranje. (NRC)

Feyenoorder Fernandez naar sportpsycholoog

Rotterdam. Feyenoorder Guyon Fernandez krijgt begeleiding van een sportpsycholoog. Dat zegt technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel vandaag in het AD. Fernandez werd gisteren voor vijf wedstrijden geschorst na een kopstoot die hij in het duel met PSV gaf aan de Braziliaan Marcelo. Het is voor Fernandez de tweede keer dit seizoen dat hij langdurig aan de kant staat. Eerder werd hij voor zes wedstrijden geschorst, nadat hij een klap uitdeelde aan NEC’er Rens van Eijden. Sportpsycholoog Paul van Zwam, al enkele jaren actief in de jeugdopleiding van Feyenoord, gaat nu met Fernandez aan de slag. (NRC)

Michaëlla Krajicek in kwartfinales Acapulco

Rotterdam. Tennisster Michaëlla Krajicek heeft zich gisteren geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Acapulco. De Nederlandse won in Mexico in de tweede ronde van de als achtste geplaatste Italiaanse Alberta Brianti. De setstanden waren 6-3, 3-6 en 7-6. In de kwartfinales speelt Krajicek tegen een andere Italiaanse, Roberta Vinci. Zij is in Acapulco als eerste geplaatst. Vinci en Krajicek stonden twee keer eerder tegenover elkaar. Beide keren was de Italiaanse de sterkste. Krajicek, nummer 72 van de wereldranglijst, bereikte vorige week in Memphis ook al de kwartfinales van een WTA-toernooi. Toen werd ze uitgeschakeld door de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic. (NRC)

Britse koningin opent Paralympische Spelen

Rotterdam. De Britse koningin Elizabeth II opent dit jaar de Paralympische Spelen in Londen. Dat meldde het organisatiecomité gisteren. Het is voor het eerst dat de Britse koningin betrokken is bij de openingsceremonie van de Spelen voor minder validen. In 1976 opende Elizabeth II wel de Olympische Spelen in het Canadese Montreal. Eerder was duidelijk dat de koningin ook betrokken is bij de openingceremonie van de Olympische Spelen, op 27 juli in Londen. De Paralympische Spelen worden altijd vlak na de Olympische Spelen in dezelfde stad gehouden. Dit jaar is dat van 29 augustus tot en met 9 september in Londen. (NRC)

Project 1t4i in Ardense voorjaarsklassiekers

Rotterdam. De Nederlandse wielerploeg Project 1t4i is uitgenodigd voor de wielerklassiekers Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Dat heeft de ASO, organisator van beide evenementen, gisteren bekendgemaakt. Project 1t4i, het vroegere Skill-Shimano, komt uit in de één na hoogste categorie van het internationale wielrennen en was afhankelijk van een wildcard van de ASO om aan de koersen te mogen deelnemen. Met de deelname van 1t4i staan er drie Nederlandse wielerploegen aan de start van de voorjaarsklassiekers. Rabobank en Vacansoleil waren al verzekerd van deelname. (Novum)