Kortkolom kunst

Literaire instellingen Utrecht fuseren

Amsterdam. Vier Utrechtse literaire instellingen gaan fuseren. Het gaat om Poëziecircus, Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU), De Nacht van de Poëzie en City2Cities. Al dit jaar zullen de instellingen gezamenlijke evenementen organiseren. Met de fusie hopen de vier afzonderlijke Utrechtse instellingen meer kans te maken op landelijke subsidie. Michaël Stoker, de huidig zakelijk leider van SLAU, is de beoogd directeur van wat ‘Het Literatuurhuis’ moet gaan heten. Hij zegt: „De kans dat vier aparte literaire instellingen aanspraak kunnen maken op een landelijke subsidie is minder groot dan voorgaande jaren.” Volgens Stoker tonen de vier Utrechtse literaire instellingen meer te zijn dan alleen ‘ondernemersgezind’, een eis voor het verkrijgen van subsidie. „Dit partnerschap laat zien dat wij het ook zelf afkunnen.” De steun van de gemeente is daarbij belangrijk. Stoker: „De gemeente is een trouwe partner.” Het eerste initiatief van Het Literatuurhuis vindt eind april van dit jaar plaats, als het internationale literatuurfestival City2Cities gepland staat. Vanaf 1 april 2013, als de fusie formeel een feit moet zijn, zal Het Literatuurhuis in totaal zo’n 75 evenementen organiseren, waaronder het NK Poetry Slam en De Nacht van de Poëzie. (NRC)

Van Abbe krijgt video Bartana van Britten

Eindhoven. Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft de film Zamach van de Israëlisch-Nederlandse videokunstenares Yael Bartana gekregen van mecenaatsorganisatie Outset UK. Zamach is de laatste in een trilogie van videowerken, die het verhaal vertelt van de Jewish Renaissance Movement in Poland (JRMiP), een politieke organisatie die Joden oproept naar het land van hun voorvaderen terug te keren. De films zitten vol verhalen over de Israëlische kolonistenbeweging, zionistische dromen, antisemitisme, de Holocaust en het Palestijnse recht op terugkeer. Het Van Abbemuseum had al de twee eerdere werken uit de serie aangekocht. Directeur Charles Esche: „De presentatie van de drie werken vorig jaar in de tentoonstelling …and Europe will be stunned tijdens de Biënnale van Venetië werd alom bejubeld. Het geheel is een indrukwekkend en ambitieus kunstwerk dat zowel inhoudelijk als qua vorm zeer sterk is en zal naar mijn idee een van de kernwerken van onze collectie worden.” Van 24 maart tot 26 augustus is er in het Van Abbemuseum een solo-expositie van Yael Bartana. (NRC)

‘Michael Jackson zong niet zelf op laatste cd’

Rotterdam. Het laatste album van Michael Jackson is niet door hem zelf ingezongen maar door een stand-in. Dat beweert Paris, de dochter van de overleden zanger. Ze zei dat in een videogesprek met vrienden, dat uitlekte. Paris zegt daarin dat het Michael Jackson-sound-alike Jason Marachi is die zingt. Het album Michael, dat in 2010 werd uitgebracht, zou verschillende nummers bevatten die niet zijn gezongen door Jackson. Volgens Paris zou zij haar vader als geen ander moeten kunnen herkennen omdat „hij altijd voor me zong”. (NRC)