Kortkolom economie

AkzoNobel wil Ben Verwaayen

Amsterdam. AkzoNobel, ’s werelds grootste maker van verven en lakken, stelt voor om Ben Verwaayen te benoemen als commissaris. Verwaayen, voormalig topman van KPN en British Telecom, is op dit moment bestuursvoorzitter van Alcatel-Luceng. Ook Sari Baldauf (Nokia) wordt voorgedragen voor de raad van commissarissen. Tevens kondigt AkzoNobel het vertrek aan van Rob Frohn. Frohn is de huidige baas van de chemietak van het concern. Werner Fuhrmann zal tijdelijk de taken van Frohn overnemen tot een opvolger gevonden is. Frohn vertrekt per 1 mei. (NRC)

Fiscus let bij aangifte extra op loongegevens

Den Haag. De Belastingdienst let er dit jaar bij de belastingaangifte extra op of het loon goed is ingevuld. Uit steekproeven is gebleken dat veel mensen fouten maken door slordigheid of onwetendheid. Vanaf vandaag kan men aangifte doen met de deels vooraf ingevulde aangifte. Persoonlijke gegevens (loon en de WOZ-waarde van de woning) zijn hierop al ingevuld. Dit jaar is daar een deel van de lijfrentepremies bijgekomen. Ook is een eerste stap gezet met het vooraf invullen van de hypotheekgegevens en dividendbelasting. Volgens de fiscus maken mensen die een vooringevulde aangifte gebruiken minder fouten bij het invullen. Vorig jaar maakten bijna vier miljoen belastingplichtigen er gebruik van. (Novum)

Eigenaar Halfords ziet winst fors teruglopen

Amsterdam. Winkelconglomeraat Macintosh heeft in 2011 een 33 procent lagere nettowinst behaald uit voort te zetten activiteiten. Oorzaak zijn de blijvend moeilijke marktomstandigheden in de markten voor schoenen en wonen. Dat meldt het bedrijf achter winkelketens als Scapino en Kwantum vandaag. De nettowinst (exclusief eenmalige effecten van 2,9 miljoen euro negatief) kwam uit op 21,9 miljoen euro, tegen 32,7 miljoen euro in 2010. De netto-omzet steeg met 6,3 procent naar 875,2 miljoen euro, tegen 823,5 miljoen euro een jaar eerder, door de overname van het Britse Jones Bootmaker. (Dow Jones)

Galapagos sluit miljardendeal

Rotterdam. Biotechbedrijf Galapagos heeft gisteren een miljardencontract gesloten met de Amerikaanse farmaceut Abbott. De farmagigant ontvangt de verkooprechten voor de reumapil die Galapagos ontwikkelt. Het biotechbedrijf krijgt per direct 150 miljoen dollar overgemaakt, een bedrag dat kan oplopen tot 1,35 miljard dollar als verdere ontwikkeling van het medicijn succesvol is. Daar bovenop ontvangt Galapagos nog royalties voor elk medicijn dat in de toekomst verkocht wordt. Abbott wil de reumapil van Galapagos graag hebben omdat het patent op zijn eigen reumamedicijn, Humira, in 2017 verloopt. De reumapil van Galapagos moet dan op de markt komen. Humira is momenteel goed voor zo´n 8 miljard dollar aan omzet, op een totale marktgrootte van 14 miljard dollar. Galapagos komt morgen met jaarcijfers. (Dow Jones)

‘Internetbankieren is wel veilig’

Rotterdam. Internetbankieren in Nederland is veilig. Als consumenten zich houden aan de adviezen van banken en hun computer goed beveiligen, kan er niets gebeuren. Dat zegt een woordvoerder van de Consumentenbond vandaag in een reactie op een inbraak in het online betaalverkeer van klanten van de Rabobank. De bond heeft de Rabobank na het incident om opheldering gevraagd. „Dat doen we wel vaker bij dit soort incidenten. Vooralsnog blijkt het om een incident te gaan.” Alle slachtoffers zijn schadeloos gesteld. (Novum)