Kortkolom buitenland

Straatsburg hekelt Kiev om celstraf ex-minister

Straatsburg. Europa’s belangrijkste waakhond voor mensenrechten, de Raad van Europa, heeft scherpe kritiek geuit op Oekraïne wegens de veroordeling van oud-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko. Volgens Jean-Claude Mignon, die de Parlementaire Assemblee (PACE) van de raad voorzit, heeft Loetsenko geen eerlijk proces gehad en was er „absoluut geen reden” om hem een celstraf op te leggen. De zaak was volgens hem politiek gemotiveerd. Loetsenko werd dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 86.000 euro wegens machtsmisbruik. De belangrijkste aanklacht was dat hij zijn chauffeur een te hoge bonus had gegeven op kosten van de staat. Loetsenko diende onder ex-premier Joelia Timosjenko, de rivaal van president Viktor Janoekovitsj, die op dit moment ook in de cel zit. (BBC, AP)

Namen jihadisten door elkaar gehaald

Kairo. Niet Al-Qaeda-voorman Seif al-Adel is gisteren in de luchthaven van Kairo gearresteerd, maar een eveneens Egyptische oud-jihadist, zo hebben de Amerikaanse autoriteiten meegedeeld. De naam van de arrestant, Mohammed Ibrahim Makkawi, staat op de FBI-lijst van meest gezochte terroristen als alias voor Seif al-Adel. Gisteren meldde de Egyptische staatstelevisie aanvankelijk dat al-Adel was gearresteerd. Die wordt onder andere gezocht wegens betrokkenheid bij de Al-Qaeda-aanslagen van 1998 op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam, en de moord in 2002 op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Verscheidene vroegere militanten in Egypte die beide mannen kennen zeiden dat de FBI een fout had gemaakt met de namen.(AP)

Nieuwe aanklager voor Libanon-tribunaal

New York. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft gisteren de Canadese aanklager Norman Farrell benoemd als nieuwe aanklager van het speciale tribunaal dat de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri onderzoekt. Farrell, nu adjunct- aanklager van het Joegoslavië-tribunaal, vervangt de Daniel Bellemare, eveneens uit Canada, wiens termijn in december afliep. Hij zei toen geen tweede termijn te ambiëren. Het tribunaal in Leidschendam heeft vorig jaar vier leden van de Libanese organisatie Hezbollah in staat van beschuldiging gesteld wegens de moord op Hariri in 2005. (AP, AFP)

Senegal kiest president in tweede ronde

Dakar. Geen van de kandidaten in de Senegalese presidentsverkiezingen heeft in de eerste ronde afgelopen zondag een absolute meerderheid behaald. Huidig president Abdoulaye Wade kreeg 34,8 procent van de stemmen. Oppositiekandidaat Macky Sall eindigde achter Wade met 26,6 procent. Op 19 maart vindt de tweede stemronde tussen hen plaats. De 85-jarige Wade is sinds 2000 aan de macht en wil een derde termijn. Analisten verwachten dat de oppositie zich achter Sall schaart. (BBC, AP)

Stroomloos cruiseschip haven binnengesleept

Victoria. Het gestrande Italiaanse cruiseschip Costa Allegra is binnengesleept in de haven van Victoria, de hoofdstad van de Seychellen. Maandag viel de stroom uit door een brand in de machinekamer, waardoor het schip stil kwam te liggen in de Indische Oceaan. Het evacueren van de ruim duizend passagiers in vanmorgen begonnen. Het cruiseschip behoort tot de maatschappij Costa Cruises, evenals de in januari gekapseisde Costa Concordia. Daarbij vielen toen 32 doden. Volgens Costa Cruises vervolgt meer dan de helft van de passagiers hun vakantie op de Seychellen. De anderen worden overgevlogen naar Rome. (BBC)