Kortkolom binnenland

Mohammed B. viel medegevangene aan

Rotterdam. Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh, heeft vorig jaar mei in de Extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught medegedetineerde Jesse R. aangevallen. Jesse R. is een van de verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces. De aanval is bekend geworden door een uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming over de kwestie. De advocaat van R. diende een, deels afgewezen, klacht in omdat gevangenispersoneel niet adequaat zou hebben opgetreden toen hij werd aangevallen. Mohammed B. viel R. aan tijdens het luchten. De bewaking besloot een medegedetineerde, die kennelijk overwicht op B. had, de luchtplaats op te sturen. Het lukte die gedetineerde de aanval te stoppen. Eerder besloot een commissie van toezicht van de gevangenis wel dat de directie verkeerd had gehandeld door B. en R. op één afdeling te plaatsen, terwijl R. had aangegeven te vrezen dat B. hem iets aan wilde doen. Waarom Mohammed B. het op Jesse R. had voorzien is niet duidelijk. (NRC)

3 jaar voor ontvoerder moeder van crimineel

Amsterdam. Een van de ontvoerders van Alida van O., de moeder van de Amsterdamse crimineel Mike van O., is gisteren veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf. Ook moet hij zich voor zijn gokverslaving laten behandelen. Alida van O. werd op zaterdag 9 juli vanuit haar woning ontvoerd. Er werd 2,7 miljoen euro losgeld voor haar gevraagd. Daarvan is 170.000 euro betaald door de familie. Vier medeverdachten van de man zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de gijzeling omdat hun aandeel onvoldoende duidelijk was geworden. Een zesde verdachte, die werd gezien als de initiator van de gijzeling, pleegde zelfmoord toen de politie hem dreigde aan te houden. (NRC)

Opleiding Afghaanse agenten deels hervat

Rotterdam. De opleidingen van Afghaanse agenten door Nederlandse militairen in Kunduz zijn deels hervat. Het gaat om de achtweekse basiscursus voor dertig rekruten op het beveiligde kamp. De patrouilles in de stad liggen „op advies van de lokale autoriteiten” nog steeds stil. Dat meldt Defensie. Sinds Amerikanen vorige week Korans verbrandden op een militaire basis zijn op verschillende plekken in Afghanistan rellen uitgebroken. In Kunduz werd een kantoor van de Verenigde Naties bestormd. De VN heeft zijn personeel uit de stad geëvacueerd. (NRC)

Compensatie misbruik kerk duurt langer

Rotterdam. Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk die schadevergoeding hebben aangevraagd, moeten langer wachten op de vergoeding. De behandeling van hun aanvragen duurt langer dan gedacht, liet het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK gisteren weten. In december maakte de commissie-Deetman haar onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke instellingen tussen 1945 en 1981 openbaar. Daaruit bleek dat er tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. (Novum)

Geen extra eisen bij verloskundige zorg

Den Haag. Ziekenhuizen hoeven geen extra maatregelen te nemen om 24 uur per dag gespecialiseerde verloskundige zorg beschikbaar te hebben. Naast het feit dat de babysterfte in Nederland afneemt zijn de normen niet voor alle ziekenhuizen haalbaar. Dat schreef minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer. Ruim een kwart van de ziekenhuizen heeft nu 24-uurszorg. Die maatregel kan niet overal worden ingevoerd omdat dan een groot tekort zou ontstaan aan specialisten. (Novum)