Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Ja daar kijk je gek van op, sneeuwpanter

Want ineens staat hij op de foto, en dat gebeurt maar zelden. Maar natuurbeschermers hebben enkele zeldzame sneeuwpanters na maanden geduld weten vast te leggen.

In this Friday, Feb. 3, 2012 photo provided by the World Wildlife Fund (WWF), is a rare sighting of a snow leopard, known as Pantheria Uncia,as it is photographed by an infrared remote camera in the Kargil district of India's Jammu and Kashmir. One of the most endangered of the large cats, the snow leopard was historically found from Afghanistan in the west to India's Arunachal Pradesh in the east and as far north as Mongolia (AP Photo/World Wildlife Fund) EDITORIAL USE ONLY
In this Friday, Feb. 3, 2012 photo provided by the World Wildlife Fund (WWF), is a rare sighting of a snow leopard, known as Pantheria Uncia,as it is photographed by an infrared remote camera in the Kargil district of India's Jammu and Kashmir. One of the most endangered of the large cats, the snow leopard was historically found from Afghanistan in the west to India's Arunachal Pradesh in the east and as far north as Mongolia (AP Photo/World Wildlife Fund) EDITORIAL USE ONLY Een zeldzame foto van een sneeuwluipaard in Kargil, in het Indiase (maar betwiste) gebied Jammu en Kashmir. Foto AP / World Wildlife Fund

Want ineens staat hij op de foto, en dat gebeurt zelden. Maar natuurbeschermers hebben enkele zeldzame sneeuwpanters na maanden geduld weten vast te leggen. De beesten liepen rond in een afgelegen gebied op de grens tussen Pakistan en India.

Infraroodcamera’s, die maanden geleden werden opgezet door het Indiase World Wildlife Fund (WWF), legden de volwassen sneeuwpanters (Panthera uncia) vast in het district Kargil. Dat is slechts een paar kilometer van zwaarbewaakte militaire zone die door het betwiste gebied Kashmir loopt.

Volgens het WWF is het pas de tweede keer dat de bedreigde dieren zijn vastgelegd in Kargil. In 2009 werd er een gespot terwijl hij aan het jagen was op Aziatische berggeiten.

Sneeuwpanter

Foto AP / World Wildlife FundFoto AP / World Wildlife Fund

In 2008 won Steve Winter de World Press Photo voor natuurfotografie met zijn plaat van een sneeuwpanter in een reservaat in India. Ook zijn foto was gemaakt met een op afstand bestuurbare camera.

De vondst is extra bijzonder, omdat men er bang voor was dat de dieren uit het gebied waren verjaagd nadat het conflict om de Kargil-bergen tussen Pakistan en India oplaaide in 1999, waarbij honderden soldaten omkwamen.

Sneeuwpanters zijn een van de meest bedreigden van de grote katten. Ze worden bedreigd door stropers, het verlies van hun natuurlijke leefgebieden en ze worden gedood door boeren die boos zijn om hun verloren vee.

De dieren zijn moeilijk te bestuderen. Ze leven in extreem koude gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Aangenomen wordt dat er nog tussen de 4.000 en 6.500 sneeuwpanters in het wild leven, vooral in de Himalaya in Afghanistan, Bhutan, Siberië, Mongolië, Pakistan en India.