In dictatuur Turkmenistan breekt ‘tijdperk van ultiem geluk’ aan

Hoe naar de man ook schijnt te zijn, zijn naam is indrukwekkend: Goerbangoeli Berdimoechamedov. Foto AFP / Dmitry Kostyukov

De president van het dictatoriale Turkmenistan werd onlangs herkozen. Zijn naam alleen al trekt de aandacht: Goerbangoeli Berdimoechamedov. Vandaag gaat officieel zijn tweede termijn in en is volgens het land een ‘tijdperk van ultiem geluk’ begonnen.

Neutral Turkmenistan, de officiële staatskrant van het land, publiceerde vandaag het volgende gedicht over wat de herverkiezing van Berdimoechamedov voor Turkmenistan betekent:

“In Turkmenistan is een nieuw tijdperk begonnen,
de hele wereld wordt opgelicht door deze schitterende dageraad,
en in onze machtige staat is een gelukkige tijd begonnen!”

Wat de staatsmedia van president Berdimoechamedov ook mogen zeggen: Turkmenistan is volgens mensenrechtenorganisaties een van de meest repressieve landen ter wereld. Bij de laatste presidentsverkiezingen vorige maand stuurde de Europese Unie geen team van waarnemers om er van enige vorm van democratie in het land simpelweg geen sprake is. Dat bleek ook uit de uitslag: Berdimoechamedov won met 97 procent van de stemmen.

De persoon van Berdimoechamedov trekt al jaren de aandacht. Zo blijkt de president, een voormalige tandarts, geen onbegenadigd zanger te zijn en is hij regelmatig zingend te zien op televisie:

Af en toe duiken er ook beelden op van de minder fijne kanten van Berdimoechamedov. Zo is in onderstaand filmpje te zien hoe de president een groep ambtenaren uitkaffert: