Het leek niet zo goed te gaan met Oranje...

Het Nederlands elftal won verrassend van Engeland na een zeer spectaculaire wedstrijd. Oranje had deze zege nodig na een mindere periode.

Klass-Jan Huntelaar (2nd L) of The Netherlands scores their second goal but clashes heads with England defender Chris Smalling (R), both men were injured and substituted soon after during the International friendly football match between England and The Netherlands at Wembley Stadium in London on February 29, 2012. AFP PHOTO/GLYN KIRK NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

Redacteur Voetbal

Rotterdam. Het Nederlands elftal heeft voor het eerst in vier interlands weer eens weten te winnen. Arjen Robben maakte op Wembley in blessuretijd het winnende doelpunt (3-2), na een gezapige eerste helft, maar een spectaculaire tweede.

Bondscoach Bert van Marwijk hoopt dat de komende maanden hetzelfde gevoel ontstaat in zijn spelersgroep als in aanloop naar het WK van twee jaar geleden. De EK-kwalificatie verliep vlekkeloos, met negen achtereenvolgende overwinningen. Maar Oranje besloot in oktober met een 3-2 nederlaag tegen Zweden, waarna in november een doelpuntloos gelijkspel tegen Zwitserland en een vernedering door Duitsland (3-0) volgden.

De klad is een beetje in het Nederlands elftal gekomen, weet ook Van Marwijk. Dat is niet alleen te zien in Oranje. Maar weinig van de internationals wonnen na de verloren WK-finale tegen Spanje een prijs met hun club. Zo was Dirk Kuijt zondag nog dolblij met de League Cup, een tweederangs prijs in Engeland, maar zijn eerste sinds zijn entree bij Liverpool in de zomer van 2006.

Het is illustratief voor het doffe seizoen dat een deel van de internationals doormaakt bij hun clubs. Kuijt en Nigel de Jong hebben lang niet altijd een basisplaats. Wesley Sneijder staat ter discussie bij Internazionale, de zelfzuchtige Robben is het doelwit van media rond Bayern. Anderen hebben langdurige blessures (Ibrahim Afellay, Erik Pieters) of wisselende pijntjes (Rafael van der Vaart, John Heitinga, Gregory van der Wiel).

Twee spitsen vormen de uitzondering. Robin van Persie (23 competitiedoelpunten voor Arsenal) en Klaas-Jan Huntelaar (18 competitiedoelpunten voor Schalke 04) beleven het beste jaar van hun loopbaan. Van Marwijk is echter van mening dat in het Nederlands elftal geen ruimte is voor allebei. De bondscoach koos tegen Engeland, net als bij het WK, voor Van Persie. Hij werd gisteravond na de rust gewisseld voor Huntelaar.

Nederland speelde op Wembley een degelijke, maar weinig opwindende eerste helft. Engeland, dat door blessures en het vertrek van bondscoach Fabio Capello aardig was veranderd, speelde geconcentreerd en was gelijkwaardig aan Oranje. Echte mogelijkheden op een doelpunt kreeg de ploeg niet, net zo min als Engeland.

Wel verleidde Nigel de Jong, die goed speelde, de Engelse commentatoren vlak voor rust tot een verwijzing naar de WK-finale waarin hij een absurde overtreding maakte op Xabi Alonso. Nu was Scott Parker, die voor de eerste keer de aanvoerdersband droeg, het slachtoffer van een vliegende tackle. Ook Kuijt werd geraakt, maar beiden konden verder.

Nederland, voor het eerst in het nieuwe, zwarte uittenue, schakelde na rust een tandje bij en kwam na bijna een uur speeltijd op voorsprong via Robben. De buitenspeler van Bayern ontving de bal op eigen helft en zorgde met een lange rush dat geen van de Engelsen in zijn buurt kwam. Huntelaar, ingevallen voor Van Persie, trok als bliksemafleider de aandacht van de verdedigers, waarna Robben raak schoot.

Een minuut later heropende Huntelaar de discussie richting het EK of hij of Van Persie de vaste spits van Oranje hoort te zijn. Hij zette zelf de aanval op en kopte hard raak uit een voorzet van Kuijt, waarbij hij ook Chris Smalling met het hoofd raakte. Zowel de spits als de verdediger bleken flink aangeslagen en werden uit voorzorg vervangen.

Met in totaal elf wissels was het slot op Wembley rommelig, open en sensationeel. Gary Cahill en Ashley Young leken hun interim-bondscoach Stuart Pearce een gelijkspel te bezorgen bij desorganisatie in de Nederlandse verdediging. Robben bezorgde Oranje echter met een prachtige knal alsnog de overwinning.

    • Michiel Dekker