Harde kritiek voorzitter Europarlement op Rutte

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, heeft vanochtend in een gesprek met premier Mark Rutte zware kritiek op de premier geuit, omdat deze niet publiekelijk afstand neemt van het PVV-meldpunt dat klachten over Oost-Europeanen verzamelt.

Meteen na de ontmoeting in Brussel zei Schulz: „Ik heb tegen de minister-president gezegd: ‘Ik kan niet accepteren dat u op twee borden tegelijk schaakt. In Nederland heeft u de PVV nodig om aan een meerderheid te komen. Dan kunt u niet tegelijk zeggen dat u niets te maken heeft met wat die partij doet.’”

Schulz, een Duitse sociaal-democraat, noemde het PVV-initiatief „een daad van racisme en xenofobie waar we tegen moeten vechten”. Volgens hem heeft Rutte hem in het gesprek wél gezegd dat hij „volledig afstand neemt” van het meldpunt. Maar Schulz vindt dat Rutte dit ook publiekelijk moet doen. „Het is een intelligente politicus. Hij zegt natuurlijk dat het meldpunt geen initiatief is van zijn regering.”

Schulz zei ook dat het gesprek open en duidelijk was geweest. „Het is altijd prettig om met Ruttte te praten, al zijn we het over de meeste dingen oneens. Het was een Nederlands-Duitse bokswedstrijd.”

Schulz had een gesprek met Rutte omdat het Europees Parlement de Nederlandse regering ter verantwoording wilde roepen over het PVV-meldpunt. De christen-democratische fractie riep Rutte vorige maand op naar Straatsburg te komen voor een debat, maar die oproep kreeg weinig steun van andere fracties. Vanochtend ontmoette Rutte de christen-democratische en sociaal-democratische fractieleiders, en de Nederlandse europarlementariërs. Schulz zal de PVV-website vanavond aan de orde stellen tijdens een top van de 27 EU-regeringsleiders, waarvoor Rutte in Brussel is.

Rutte reageerde tijdens zijn persconferentie met Schulz verbaasd op vragen van een Poolse televisiejournalist over Nederland. De journalist vergeleek de situatie voor Polen in Nederland met die van de joden in Duitsland net voor de Tweede Wereldoorlog. Ze zei dat ze een reportage had gemaakt in Nederland, en had gehoord over auto’s met Poolse kentekens die in brand waren gestoken. Ook bij de Nederlandse CDA-Europarlementariër Ria Oomen zou afgelopen weekend brand zijn gesticht omdat ze kritiek had op het PVV-meldpunt.

Rutte zei dat hij van niets wist en dat hij graag de details wilde horen. „Dan gaan we daar meteen iets mee doen.” Ook Martin Schulz zei dat hij die feiten niet kende en zou uitzoeken of ze klopten, omdat ze ook gingen over een lid van zijn parlement.

Ria Oomen was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

    • Petra de Koning