Groot-Brittannië sluit ambassade Syrië - ‘opmerkelijke stap’

Een ongedateerde foto van het centrum van Damascus. Foto AFP / Anwar Amro

Groot-Brittannië heeft besloten om de ambassade in Syrië per direct te sluiten. Alle diplomaten zijn gisteren teruggetrokken uit Damascus uit angst voor hun veiligheid, zei minister van Buitenlandse Zaken William Hague vanochtend in een verklaring.

Hague in zijn verklaring:

“We oordelen nu dat door de verslechtering van de veiligheidssituatie onze diplomaten in gevaar komen. (..) Onze ambassadeur en medewerkers van de ambassade hebben Syrië daarom op 29 februari verlaten en zullen spoedig terugkeren naar Groot-Brittannië.”

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken benadrukte tegenover persbureau AP dat de diplomatieke banden met Syrië niet verbroken worden. “De Syrische ambassade in Londen blijft open, zodat we een kanaal hebben om te communiceren met het Syrische regime.”

Begin februari was de ambassadeur al teruggeroepen uit Syrië. Er werkten nog minder dan tien mensen op de ambassade in het land. Hague benadrukte dat de druk op het regime van Assad om het geweld van zijn regime te beëindigen met deze stap niet afneemt.

Sluiting ambassade Syrië ‘opmerkelijke stap’

Carolien Roelants, Midden-Oostendeskundige van NRC, noemt de sluiting een “opmerkelijke stap”.

“In Damascus is het tot dusver betrekkelijk rustig gebleven. Is dit een teken dat het ook daar begint te wankelen? Ik heb daar tot nu toe nog geen tekenen van gezien. Het is mogelijk dat Groot-Brittannië oordeelt dat de diplomaten niet meer goed hun werk kunnen doen, doordat ze niet meer door het land kunnen reizen en dat het daarom zinloos is om in het land te blijven.”

Volgens Roelants hebben de Verenigde Staten begin februari een vergelijkbare stap genomen door de ambassade in Damascus te sluiten, maar de banden niet volledig te doorbreken.

Meerdere ambassades in Syrië zijn nog wel geopend, zoals die van Rusland, China en Nederland.